Home » Tehnologie & Știinta » Ce este „scrolling-ul apocaliptic” și cum ne afectează de fapt

Ce este „scrolling-ul apocaliptic” și cum ne afectează de fapt

Cojocaru Cristian / 16.03.2022, 16:33
Ce este „scrolling-ul apocaliptic” și cum ne afectează de fapt

Zi și noapte, degetul mare în sus, degetul mare în jos. Twitter, Instagram, Facebook, sunt doar câteva dintre aplicațiile pe care petrecem ore, zilnic, fără să ne dăm seama. Scrolling-ul apocaliptic sau doomscrolling cum este cunoscut în limba engleză, ne afectează sănătatea mintală și nu numai. Află aspecte importante ale acestui fenomen și cât de mult te afectează.

Scrolling-ul apocaliptic are efecte nocive asupra sănătății mintale

Pandemia de Covid a determinat ca milioane de oameni să ajungă să stea în case, astfel că noaptea se termina la fel cum ziua începea: printr-un scrolling nesfârșit pe rețelele de socializare. Acest obicei nociv a căpătat denumirea de doomsurfing sau doomscrolling, ori scrolling-ul apocaliptic.

Fluxul constant de știri și rețelele sociale nu se termină niciodată. Acest lucru avea loc până târziu în noapte, fiind unul dintre obiceiurile nocive pe care terapeuții le aud deseori din partea cuplurilor în care unul dintre parteneri este acuzat de neacordarea atenției.

Decesele cauzate de Covid, ratele șomajului crescute, protestele din stradă și nu numai, toate reprezintă un robinet al datelor fără oprire. Întotdeauna, din disperarea noastră căutăm un răspuns pozitiv, o veste care să ne amelioreze realitatea cruntă, iar deseori apelăm la obiceiul de a face scrolling la nesfârșit.

Potrivit lui Nicole Ellison, care studiază comunicarea și rețelele sociale la Școala de Informații a Universității din Michigan, acest lucru reprezintă „o mare cerere de procesare cognitivă”, însă nu face nimic altceva decât să ne agraveze stresul și anxietatea pe care le resimțim deja.

De ani de zile oamenii au pus sub semnul întrebării beneficiile nete ale platformelor precum Twitter și Facebook și, deși unele studii au descoperit că rețelele sociale, atunci când sunt utilizate în mod responsabil, pot avea efecte pozitive asupra sănătății mintale, pot duce, de asemenea, la anxietate și depresie.

Și acesta este doar rezultatul privirii prea multor fotografii sau link-uri către bârfele celebrităților. Adaugă o pandemie globală și tulburări civile și posibilitatea ca rețelele de socializare să fie stimulate să introducă subiecte în tendințe în fluxurile tale și problema se intensifică.

Cu toate acestea, nenorocirea și întunericul nu sunt toată vina presei. Mesfin Bekalu, cercetător la Centrul Lee Kum Sheung pentru Sănătate și Fericire de la Școala de Sănătate Publică TH Chan din Harvard, observă că, deși multe știri sunt proaste, „în calitate de oameni avem tendința „naturală” de a acorda mai multă atenție la știri negative.”

scrolling-ul apocaliptic
Doomscrolling iti afecteaza sanatatea mintala amplificand anxietatea si stresul

Cronologia ta este mai importantă

Acest lucru, împreună cu algoritmii de social media, face ca doomscrolling-ul și impactul său să fie aproape inevitabil. Efectele doomscrolling-ului variază, de asemenea, în funcție de cine o face. Deci, doomscrolling-ul continuă.

Originile reale ale termenului sunt puțin tulburi, deși mulți indică acest tweet din octombrie 2018 ca un posibil strămoș. Mai recent, doomscrolling a fost desemnat unul dintre cuvintele Merriam-Webster pe care le urmărim, iar Dictionary.com l-a numit unul dintre cuvintele sale noi pe care le-am creat din cauza coronavirusului.

Totuși, mai este ceva în etimologie. În special în cuvântul doom. Inițial, cuvântul avea conotații care îl legau de ziua judecății și sfârșitul lumii, dar acum este la fel de probabil să fie asociat cu distrugerea sau ruina. Doomscrolling-ul nu va opri niciodată condamnarea în sine.

Acest fenomen ia o amploare tot mai mare, devenind un real maraton către o sănătate mintală precară, mai ales în cazul persoanelor a care au o mare nevoie de liniște. Așadar, nu ezita să verifici temporizatorul care este prezent în cazul fiecărui smartphone pentru a vedea cât timp petreci pe rețelele de socializare și a-l reduce. Nu uita că viața ta e aici și acum, iar cea virtuală nu va mai conta atunci când anii se vor fi scurs, cronologia ta fiind cea mai importantă, în comparație cu cea de pe Facebook, Instagram sau Twitter.