Home » Tehnologie & Știinta » Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă un asteroid ar lovi Pământul. Cine ar fi de fapt cei care ar supraviețui

Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă un asteroid ar lovi Pământul. Cine ar fi de fapt cei care ar supraviețui

Cojocaru Cristian / 01.02.2022, 16:06
Ce s-ar întâmpla cu omenirea, dacă un asteroid ar lovi Pământul. Cine ar fi de fapt cei care ar supraviețui

Un asteroid care lovește planeta noastră este obiectul mai multor filme și cărți și se bazează pe această idee sau încercarea de a opri unul. Cu toate acestea, un asteroid care ar lovi Pământul nu este doar o chestiune științifico-fantastică, ci și un fapt științifici. Așadar, ce s-ar întâmpla dacă un astfel de corp ceresc ar impacta planeta noastră?

Cum ar evolua lucrurile dacă un asteroid ar lovi Pământul

Laboratorul NASA din California deține un „monitor de asteroizi” care are scopul de a detecta și urmări atât asteroizii cât și cometele despre care agenția crede că se vor apropia de Pământ. Pentru anul 2022 există cel puțini cinci astfel de corpuri cerești, inclusiv unul despre care se crede că este de aproximativ 2,5 ori mai mare decât înălțimea clădirii Empire State Building din New York.

NASA a etichetat acest asteroid (7942) 1994 PC1 și știe despre el încă din 1994. Dar nu toți asteroizii de-a lungul istoriei au ratat Pămâtntul. Există cratere evidente pe Pământ și pe Lună care dovedesc o istorie lungă a obiectelor masive care lovesc planeta.

Cel mai faimos asteroid din toate timpurile este cel care a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani. Asteroidul de mărimea unui munte a lăsat un crater în largul coastei peninsulei Yucatán din Mexic, cu o lățime de 146 de kilometri și 19 kilometri adâncime. Oamenii de știință cred că a aruncat atât de multă apă și praf în atmosferă încât a oprit lumina soarelui, a scăzut temperaturile în întreaga lume și a provocat dispariția dinozaurilor.

Șansele ca un asteroid să lovească sunt destul de mici. NASA a urmărit 90% dintre asteroizii din apropierea Pământului, care au o lățime de cel puțin 0,8 kilometri și consideră că niciunul dintre ei nu are șanse semnificative să lovească Pământul. Totuși, ar putea exista niște asteroizi mai mari acolo despre care NASA nu știe.

Dacă un asteroid cu lățimea de 1,6 kilometri ar lovi Pământul, acesta ar lovi suprafața planetei cu aproximativ 48.280 de kilometri pe oră. Un asteroid atât de mare care călătorește cu acea viteză are o energie aproximativ egală cu o bombă de 1 milion de megatone. Este greu de imaginat 1 milion de megatone, așa că hai să încercăm niște dimensiuni mai mici.

asteroid lovi Pământul
In prezent, NASA a lansat o sonda care are rolul de a devia un asteroid care se afla pe o traiectorie directa spre Pamant

În care caz ar putea dispărea viața de pe Pământ

Să presupunem că un asteroid de mărimea unei case ar lovi Pământul cu 48.280 de kilometri pe oră. Ar avea o cantitate de energie aproximativ egală cu cea a bombei care a căzut în Hiroshima, poate de 20 de kilotone. Un asteroid ca acesta ar îngropa clădirile din beton armat până la o 0,8 kilometri de locul în care s-a lovit și ar îngropa structurile din lemn, probabil, la doi kilometri de punctul zero. Cu alte cuvinte, ar provoca pagube mari oricărui oraș.

Dacă asteroidul ar fi la fel de mare ca o clădire de 20 de etaje , ar putea avea o cantitate de energie egală cu a celei mai mari bombe nucleare fabricate astăzi, aproximativ 25 până la 50 de megatone. Asteroidul de această dimensiune ar îngropa clădirile din beton armat la 8 kilometri sub sol. Ar distruge complet majoritatea orașelor mari din Statele Unite.

Pentru ca un asteroid să distrugă aproape tot ce este pe Pământ, ar trebui să fie masiv. Oamenii de știință estimează că un asteroid care ar ajunge la 11-12 kilometri sub sol ar putea face acest lucru. Odată ce a avut loc impactul, ar crea un val de praf uriaș care ar învălui întreaga planetă, ar bloca soarele și ar crește temperaturile acolo unde asteroidul a avut impact.

Miliarde de oameni ar muri și o mare parte din viața de pe planetă ar fi distrusă. Dar, oamenii de știință cred că unii ar supraviețui. Oamenii de știință de la NASA spun că ar fi nevoie de un asteroid de 96 de kilometri lățime pentru a distruge total viața de pe Pământ. Vestea bună este sonda spațială robotică DART (Double Asteroid Redirection Test) de la NASA, a fost lansată în spațiu în noiembrie 2021.

Singura sa misiune este să lovească micul asteroid Dimorphos la 6,6 kilometri pe secundă, în încercarea de a-i schimba ușor orbita. Nu există nicio șansă ca Dimorphos să lovească vreodată Pământul. NASA folosește asteroidul ca o țintă sigură pentru a testa tehnologia pe care ar putea fi nevoită să o folosească în viitor pentru a modifica direcția unui asteroid ucigaș pe o cale directă către Pământ.