Home » Tehnologie & Știinta » Ce se ascunde sub suprafața planetei Marte. Studiul oamenilor de știință dezvăluie un detaliu uimitor

Ce se ascunde sub suprafața planetei Marte. Studiul oamenilor de știință dezvăluie un detaliu uimitor

Cojocaru Cristian / 29.11.2021, 09:54
Ce se ascunde sub suprafața planetei Marte. Studiul oamenilor de știință dezvăluie un detaliu uimitor

Cercetările pe Planeta Roșie continuă, astfel că cercetătorii au găsit noi date despre ceea ce se află sub suprafața planetei Marte. Află ce au putut descoperi oamenii de știință cu ajutorul navei InSight.

Ce au descoperit cercetătorii sub suprafața planetei Marte

Privind sub suprafața Pământului, acest loc ne poate spune multe despre istoria și structura sa geologică. Același lucru se întâmplă și în cazul oricărei alte planete. Amartizarea InSight pe suprafața planetei Marte ne-a putut oferi prima perspectivă mai detaliată a ceea ce se află sub suprafața Planetei Roșii.

Un seismometru de la bordul InSight, numit SEIS sau ”Experiment seismic pentru structura internă”, indică un strat sedimentar de mică adâncime cuprins între roci solidificate, rezultat din fluxurile de lavă care coboară la o adâncime de aproximativ 200 de metri. Acest lucru ne poate spune multe despre cum s-a format inițial Marte, despre cum a evoluat de-a lungul timpului și despre factorii geologici care lucrează și astăzi. În special, fluxurile de lavă pot fi legate de ceea ce știm despre trecutul vulcanic al planetei.

”Studiile seismice ale straturilor subterane de mică adâncime din jurul locului de amartizare InSight s-au limitat până acum la primii 10-20 m folosind măsurători seismice și evaluări ale conformității solului, cu rezultatul că structurile de la câteva zeci până la câteva sute de metri nu au fost cartografiate”, explică cercetătorii în articolul lor.

InSight a sosit pe Marte în noiembrie 2018, aterizat pe o câmpie largă și plată cunoscută sub numele de Elysium Planitia. Aici, instrumentele landerului au măsurat vibrațiile ambientale subtile ale pământului cauzate de vânturile de pe suprafața planetei pentru a afla ce nu era vizibil dedesubt.

Aceeași metodă a fost dezvoltată pe Pământ pentru a evalua compoziția subsolului și riscul asociat de cutremur. Pe Marte, modelul valurilor corespundea cu două straturi dense de roci, cum ar fi bazalt, cu un strat de material mai subțire și mai puțin dens în mijloc, cel mai probabil de natură sedimentară.

sub suprafața planetei marte
Nava InSight analizeaz straturile solului de pe Marte

De când datează straturile planetei

Din ceea ce știm despre istoria lui Marte din craterele care sunt încă vizibile astăzi pe planetă, cercetătorii sugerează că stratul superior de lavă solidificată are aproximativ 1,7 miliarde de ani, format în perioada rece și uscată a Amazonului de pe Marte, când Marte a avut parte de ciocniri cu asteroizi.

Un strat mai adânc de aproximativ 3,6 miliarde de ani, creat în perioada Hesperiană, când pe Planeta Roșie era mult mai multă activitate vulcanică. Aceste perioade străvechi au transformat Marte în planeta pe care o vedem și studiem astăzi.

”Acest lucru ajută la legarea informațiilor în încercarea de a afla cât de mult a durat între diferite activități. Faptul că aveți un strat sedimentar prins între aceste două roci vulcanice sugerează că a existat o pauză în activitatea vulcanică, o pauză destul de lungă, deoarece este nevoie de mult timp pentru ca rocile sedimentare să se formeze”, a declarat geofizicianul Bruce Banerdt de la Laboratorul de propulsie cu reacție al Institutului de Tehnologie din California, pentru Inverse.

Prezența acestui strat mijlociu cu o grosime de aproximativ 30-40 de metri este o surpriză pentru cercetători și nu este complet clar din ce este făcut și cum s-a format. Poate exista o anumită amestecare cu bazalții Amazon, dar acuratețea citirilor seismice scade la adâncimi mai mici. O parte din utilitatea acestor date constă în a afla dacă viața a existat vreodată pe Marte, dar ne spune și mai multe despre istoria și evoluția Pământului. Pământul și Marte sunt de fapt foarte asemănătoare în ceea ce privește compoziția geologică.

În afară de istoria planetei antice, există un beneficiu mai imediat în a cunoaște ce se află sub suprafața lui Marte în diferite puncte: acest lucru le permite oamenilor de știință să determine cele mai bune locații pentru amartizarea roverelor și, în cele din urmă, a stațiilor spațiale în viitor.

”În timp ce rezultatele ajută la o mai bună înțelegere a proceselor geologice din Elysium Planitia, compararea cu modelele pre-amartizare este, de asemenea, utilă pentru viitoarele misiuni la sol, deoarece poate ajuta la rafinarea informațiilor”, spune seismologul Brigitte Knapmeier-Endrun de la Universitatea din Köln. Germania.