Home » Tehnologie & Știinta » Cea mai veche apă din lume ar putea conține forme de viață unice

Cea mai veche apă din lume ar putea conține forme de viață unice

George Stanciu / 04.11.2016, 13:32
Cea mai veche apă din lume ar putea conține forme de viață unice

Cea mai veche apă din lume, ce ar data de câteva miliarde de ani, poate să dezvăluie noi mistere despre planeta noastră.

Terra ar putea conține forme de viață extrem de interesante, în opinia oamenilor de știință care au analizat recent cea mai veche apă din lume. Aceasta a fost descoperită în Ontario, Canada, la o adâncime foarte mare, și ar putea conține forme de viață microbiene radical diferite față de cele cu care suntem deja obișnuiți.

Cea mai veche apă din lume se află la 2,4 kilometri sub niveolul solului și a fost descoperită în anul 2013. Potrivit site-ului ScienceAlert, cercetătorii consideră că aceasta nu a avut contact cu suprafața Terrei de 2,64 miliarde de ani, aproximativ jumătate din vârsta planetei. Apa ar putea să aibă un mecanism unic care să acomodeze forme de viață, fără să se folosească de oxigen sau de lumina solară.

Dacă microbii neidentificați din cea mai veche apă din lume au reușit să evolueze în adâncurile planetei noastre, independent de cei aflați la suprafață, atunci un asemenea mecanism ar putea fi întâlnit și pe alte planete din Sistemul Solar, cum ar fi Marte. ”Asta continuă să dezvolte subiectul legat de spațiul locuibil de pe planeta noastră. Și vorbește și despre posibilitatea de a trăi pe Marte”, arată Barbara Sherwood Lollar, unul dintre cercetătorii participanți la studiu, în Universității din Toronto, arată playtech.ro.

Apa din adâncurile Canadei este izolată de restul planetei încă dinaintea Exploziei Cambriene, atunci când cea mai mare parte a speciilor de vietăți au început să evolueze Cercetătorii au prelevat mostre de apă pentru a observa dacă o cantitate suficientă de sulf se află în compoziția chimică a acesteia. Rezultatele arată că sulful este în cantități de 100 de ori și chiar de 1.000 de ori mai mici decât în mod normal, ceea ce ar putea fi un indiciu că microbii se folosesc deja de acesta.