Home » Tehnologie & Știinta » Contul Google poate fi în siguranță și dacă tu nu mai ești. Află cum delegi pe cineva care să aibă grijă de el

Contul Google poate fi în siguranță și dacă tu nu mai ești. Află cum delegi pe cineva care să aibă grijă de el

George Stanciu / 20.10.2016, 17:40
Contul Google poate fi în siguranță și dacă tu nu mai ești. Află cum delegi pe cineva care să aibă grijă de el

Contul Google pe care mulți îl deținem a devenit una dintre piesele principale ale prezenței noastre în mediul online. Tocmai de aceea, trebuie să vă gândiți foarte bine ce se va întâmpla cu acest cont și cu datele de pe el dacă decedați. 

Google are un număr foarte mare de servicii în ecosistemul său, iar Drive, Gmail și YouTube sunt doar vârful iceberg-ului. Pentru că un singur cont a ajuns să deservească un număr atât de mare de servicii utile, majoritatea utilizatorilor ajung dependenți de Google.

Pe de-o parte, varietatea mare de conținut stocat chiar de noi, face ca un astfel de cont să devină o oglindă digitală pentru viața noastră reală. Din această cauză, securitatea pentru contul Google este crucială, iar autentificarea în doi pași ar trebui să fie deja activată pe contul vostru.

Pe de altă parte, toate conturile trebuie securizate corect. Cu toate acestea, contul Google a devenit o parte integrată a vieții noastre online, dar și offline. Un astfel de cont este indispensabil și ar fi chiar ciudat să devină altfel, după ce ne-a acaparat.

contul google inactiv 1

Cum alegi cine primește acces informațiile stocate în contul Google.

Google creează produse de calitate, indiferent că vorbim de software sau de hardware. În plus, inginerii companiei americane lucrează constant la îmbunătățirea diverselor serviciilor disponibile în ecosistemul Google. Chiar și componente speciale, precum cea prin care stabiliți ce se întâmplă cu contul Google după decesul vostru, au devenit mult mai prietenoase și mai ușor de folosit decât în trecut.

Inactive Account Manager sau Managerul de conturi inactive vă oferă detalii fiecare pas pe care trebuie să-l efectuați pentru ca datele voastre să fie sigure. Tocmai din această cauză, puteți alege un alt destinatar pentru acestea, care să primească acces la o lună sau la mai mult timp după ce nu ați mai accesat niciun serviciu Google.

Puteți să primiți o notificare pe telefon dacă a trecut prea mult timp de când v-ați verificat ultima dată contul de Gmail. În cazul unui deces, puteți seta să fie contactate automat contactele de urgență setate anterior. Puteți alege ca toate informațiile voastre să devină disponibile nouă gazdă sau puteți lua decizia de a le avea șterse complet.

contul-google-inactiv-2

Particularitățile managerului de inactivitate pentru contul Google

Dacă sunteți hotărâți să vă setați contul Google prin prisma acestui fapt, punctul de start este acesta. Tot ce modificați aici se aplică instant, iar contul vostru va fi ceva mai sigur. Chiar dacă formularul pare complex și are mai mulți pași, este de apreciat că toată completarea acestuia se face în aceeași pagină web și că totul este explicat clar.

Prima parte, secțiunea Avertizați-mă, confirmă că trebuie să introduceți o adresă de mail sau mai multe de recuperare. Dacă nu aveți deja numărul de telefon asociat cu contul Google, va trebui să îl adăugați și să îl confirmați cu ajutorul unui SMS primit ulterior.

contul google inactiv 3

Alegeți când va expira contul Google folosind un interval de inactivitate specificată manual. Valoarea standard este de o lună, dar puteți alege și alte perioade de timp, până la cel mult 18 luni. Veți fi sunați cu o lună înainte de închiderea contului, când aveți setările făcute pentru perioade mari de timp.

contul google inactiv 4

Cine poate accesa email-uri, documente sau contacte după ce voi nu mai sunteți

După ce ați ales termenului de expirare, puteți introduce una sau mai multe adrese de email ale mai multor persoane de încredere. Acestea vor fi afișate foarte clar și vor fi contactate automat dacă nu ați răspuns avertismentului de inactivitate. Puteți adăuga până la 10 persoane și fiecare dintre anumite servicii Google sau pe toate. După ce ați introdus o adresă de mail și ați ales la ce informații să primească acces respectiva persoană, apăsați pe Next. Va trebui să introduceți și numerele de telefon al contactelor voastre importante.

contul google inactiv 5

Butonul de auto-răspuns de pe același ecran are aceeași funcționalitate cu cel de out-of-office. Mai exact, în acea secțiune puteți tasta un mesaj pe care oricine vă va scrie un email îl va primi, după ce trece perioada de timp setată anterior. Aveți libertatea de a oferi mai multe detalii sau de a fi scurt și la obiect.

Aveți și posibilitatea să vă ștergeți contul Google, împreună cu toate informațiile depozitate în el, de la videoclipuri încărcate pe YouTube până la mesaje de pe Gmail. Din păcate, nu puteți selecta ca doar unele dintre servicii să aibă conținutul șters.

contul-google-inactiv-6

Cuvântul activați sau Enable din partea de jos a listei este punctul în care ajungeți când ați completat pașii de configurare de mai sus și ați optat pentru activarea lor. Datele voastre de pe serverele Google pot dispărea, la cerere, după ce a trecut perioada de inactivitate dorită.

contul google inactiv 7

Opțional, după ce ați apăsat pe butonul albastru, acesta va deveni gri și veți putea activa opțiunea unei notificări pe email o dată la trei luni prin care să vi se reamintească faptul că Managerul de conturi inactive este activat pe contul Google pe care îl dețineți