Home » Tehnologie & Știinta » De ce își înclină câinii capul atunci când vorbim cu ei. Motivul surprinzător dezvăluit de specialiști

De ce își înclină câinii capul atunci când vorbim cu ei. Motivul surprinzător dezvăluit de specialiști

Cojocaru Cristian / 10.11.2021, 14:29
De ce își înclină câinii capul atunci când vorbim cu ei. Motivul surprinzător dezvăluit de specialiști

Înclinând capul ușor în lateral, un câine poate topi inima oricui. Oamenii de știință au descoperit de ce își înclină câinii capul atunci când oamenii vorbesc cu ei.

Motivul pentru care câinii își înclină capul atunci când vorbim cu ei

Majoritatea oamenilor găsesc acest comportament pur și simplu adorabil, dar puțini dintre noi putem explica de ce fac câinii acest gest. Sunt oare câinii conștienți de efectul acestui gest asupra oamenilor, astfel că utilizează trucul magic pentru a primi atenția dorită? Experții spun că răspunsul real constă în capacitatea câinelui de a procesa informațiile.

Potrivit unui studiu publicat în revista Animal Cognition din octombrie 2021, câinii își înclină capul atunci când recunosc cuvintele care sunt semnificative pentru ei. O echipă de oameni de știință de la centrul de cercetare Family Dog Project a ținut sub observație 40 de câini pentru studiu. Pe parcursul a trei luni, proprietarii animalelor de companie i-au învățat numele diferitelor jucării.

Majoritatea câinilor nu știau diferența dintre cuvinte până la sfârșitul procesului, dar cei care cunoșteau diferența au prezentat un comportament interesant. Când acești așa-ziși câini ”înzestrați” au auzit numele unei anumite jucării, și-au înclinat capul într-o parte, ca și cum ar fi să asculte mai atent. După cum scriu cercetătorii în studiu, acest lucru sugerează că animalele de companie au recunoscut numele drept cuvinte importante care le-au captat toată atenția.

Aceste descoperiri se aliniază cu teoriile anterioare privind înclinarea capului la câini. Câinii sunt impresionant de buni să citească și să răspundă la limbajul nostru corporal și indiciile vocale. Când îi dai lecții câinelui că a luat mâncarea de pe masă, el aude totul chiar dacă mesajul literal se pierde în traducere. Același lucru este valabil și atunci când îți lauzi câinele. Câinii sunt capabili să recunoască anumite părți ale limbajului uman, așa că atunci când își înclină capul în timp ce le vorbești, este posibil să asculte anumite cuvinte și inflexiuni pe care le asociază cu activități distractive precum mesele și timpul de joacă.

înclină câinii capul
Raza vizuala joaca, de asemenea, un rol important in inclinarea capului

Ce rol are vederea în acest gest

Înclinarea capului poate avea de-a face și cu modul în care este construită urechea canină. Chiar dacă patrupedele simt frecvențele pe care oamenii nu le pot auzi, capacitatea lor de a detecta sursa sunetelor este mai puțin precisă decât a noastră. Creierul unui câine calculează diferențe extrem de minuscule între timpul necesar unui sunet pentru a ajunge la fiecare ureche, așa că o simplă schimbare a poziției capului le-ar putea oferi informații senzoriale utile. Atunci când câinii își înclină capul, unii experți cred că își ajustează urechile exterioare, pentru a identifica mai bine locația unui zgomot.

Stanley Coren de la Psychology Today crede că viziunea are ceva de-a face cu acest comportament. Dacă încerci să ții pumnul în fața nasului, poți înțelege cum este să vezi lumea cu bot. Când privești pe cineva vorbind, ”botul” îi va bloca din vedere partea inferioară a feței, iar dacă înclini capul într-o parte, vei putea să-l vezi mai clar. Pe lângă faptul că poate percepe indicii emoționale în vocile noastre, câinele poate citi și expresiile faciale. Când își înclină capul într-o parte, Coren sugerează că animalele încearcă să aibă o vedere mai bună asupra gurii noastre, de unde provin cele mai expresive semne faciale.

Totuși, studiul din 2021 publicat în Animal Cognition complică aceste teorii. Câinii care și-au înclinat capul ca răspuns la numele jucăriilor lor preferate aveau mai multe șanse să-l încline într-o anumită parte, indiferent din ce direcție venea comanda. Deci, deși înclinarea capului poate ajuta câinii să arate sau să asculte mai bine în unele cazuri, acești factori fiziologici nu explică fiecare situație. În ceea ce privește motivul pentru care unii câini tind să-și aplece capul pe aceeași parte, cercetătorii nu știu sigur. Știm că patrupedele pot avea laba stângă sau dreaptă în același mod în care oamenii sunt stângaci sau dreptaci, iar această preferință laterală se poate extinde la cap.