Home » Tehnologie & Știinta » De ce Michael Faraday a fost supranumit Tatăl Energiei Electrice. Invențiile sale au schimbat lumea

De ce Michael Faraday a fost supranumit Tatăl Energiei Electrice. Invențiile sale au schimbat lumea

Manolică Anca / 28.10.2021, 15:40
De ce Michael Faraday a fost supranumit Tatăl Energiei Electrice. Invențiile sale au schimbat lumea

Michael Faraday a fost un om de știință britanic care a trăit din 22 septembrie 1791 până la 25 august 1867. Grație invențiilor și descoperirilor sale, energia electrică este astăzi folosită în întreaga lume, acesta fiind și motivul pentru care a fost supranumit Tatăl Energiei Electrice. Iată întregul său „portofoliu” de invenții.

Începuturile lui Michael Faraday, cel supranumit Tatăl Energiei Electrice

Michael Faraday provenea dintr-o familie săracă, cu mulți frați, tatăl său fiind fierar de meserie. Din cauza lipsurilor financiare, Faraday a primit doar educație de bază. La vârsta de 14 ani a lucrat ca ucenic la o librărie de pe strada Blandford din Londra, unde a fost înconjurat de multe cărți. Astfel, a avut șansa de a învăța de toate și de a aprofunda ce i se părea interesant.

Asta l-a ajutat să descopere că era fascinat de electricitate, magnetism și chimie, aspecte care s-au dovedit extrem de benefice nu numai pentru el, ci și pentru viitorul unei omeniri întregi. Primul experiment cunoscut al lui Michael Faraday a fost în domeniul chimie, atunci când a descompus sulfat de magneziu. De asemenea, a lucrat la îmbunătățirea aliajelor de oțel. În anul 1823, cercetătorul a lichefiat gazul clor pentru prima dată și doi ani mai târziu a descoperit bicarburet de hidrogen, cunoscut astăzi sub denumirea de benzen.

Ulterior, din admirație pentru activitatea chimistului Humphry Davy la Instituția Regală a Marii Britanii din Londra, Anglia, acesta a început să studieze și să lucreze la o mulțime de lucruri în laborator. În acest timp, a făcut multe ale descoperiri importante, devenind lector important.

Michael Faraday
Michael Faraday

Ce a inventat Michael Faraday

Omul de șiință a făcut o serie de descoperiri imporante care au dus atât la propriile invenții, cât și la multe alte inovații tehnologice de-a lungul timpului. Ele sunt dintre cele mai variante, de la substanțe chimice la fizice, până la transformator, motor electric și dinamul sau generatorul electric.

La vârsta de 20 de ani, Michael Faraday a descoperit electroliza. El a făcut acest lucru prin separarea componentelor soluției de sulfat de magneziu cu ajutorul unor piese simple precum discuri de zinc și cupru și o baterie electrică. Din aceasta, Faraday a stabilit cele două legi ale electrolizei.

În timp ce Hans Christian Oersted descoperea posibilitatea curentului electric de a fi convertit în forță magnetică, Faraday a fost cel care a dovedit că energia electrică poate fi produsă din magnetism. Încă din anul 1821, Michael a produs un dispozitiv alcătuit dintr-un magnet cu o baterie chimică și un fir, care se învârtea în jurul magnetului. Aceasta avea să fie prima formă a unui motor electric.

Faraday este cel care a inventat și primul transformator. În 1831, Faraday descoperea pentru prima dată inducția electromagnetică. Această descoperire a creat o bază pentru invențiile viitoare ale lui Faraday. Totodată, el avea să descopere mijloacele pentru a transforma forța magnetică în forță electrică, cu curent electric continuu, baze pentru următoarele descoperiri ale dinamului sau generatorului său electric.

Invențiile lui Michael Faraday au inclus și metodologii

Un exemplu în acest sens este este criogenia, care a început în laboratorul lui Faraday în 1823, atunci când a produs temperaturi de sub-îngheț. De asemenea, el a inventat cușca Faraday, o structură artificială care protejează experimentele sensibile de radiațiile electromagnetice.

Faraday s-a diferențiat de oamenii de știință contemporani prin faptul că a folosit filajele de fier pentru a vizualiza un câmp magnetic cu linii de forță. De asemenea, el a studiat în amănunt ceea ce el a numit materiale dielectrice sau izolatorii de astăzi.

Michael Faraday a lucrat la extrem, de multe experimente, atât în ​​fizică, cât și în chimie, încât a lăsat o moștenire imensă în știință și în viața de zi cu zi.