Home » Tehnologie & Știinta » De ce nu simțim, de fapt, că Pământul se învârte. Explicațiile oamenilor de știință

De ce nu simțim, de fapt, că Pământul se învârte. Explicațiile oamenilor de știință

Manolică Anca / 09.08.2022, 09:45
De ce nu simțim, de fapt, că Pământul se învârte. Explicațiile oamenilor de știință

La ecuator, Pământul se rotește cu aproximativ 1.675 km/h în jurul axei sale și se deplasează cu 107.280 de kilometri pe oră în jurul Soarelui. Dar noi nu observăm această mișcare. Iată de ce nu simțim, de fapt, că Pământul se învârte. Cum explică oamenii de știință acest fenomen impresionant.

De ce nu simțim că Pământul se învârte

Știm cu toții că Pământul se învârte în jurul Soarelui pe o orbită eliptică de 930 de milioane de kilometri, cu o viteză medie de 107.280 de kilometri pe oră. Iar pentru a parcurge această distanță sunt necesare aproximativ 365 de zile. În același mod, planeta noastră se rotește pe axa sa de la vest la est, la fel ca toate celelalte planete din sistemul solar, excepție făcând Venus și Uranus, cu 1.675 de kilometri pe oră. Dar de ce nu simțim, totuși, că Pământul se învârte?

În ciuda rotației sale, care este destul de rapidă, după cum putem observa, nu simțim nicio accelerație sau decelerare. Niciunul dintre noi nu observă că suprafața Pământului se mișcă și chiar că această viteză se schimbă în funcție de latitudine și că scade pe măsură ce ne apropiem de polii Pământului.

Prin urmare, diferite părți ale planetei noastre au viteze de rotație diferite, în funcție de poziția lor geografică pe suprafața Pământului. Regiunile ecuatoriale au cea mai mare viteză de rotație (așa se explică faptul că majoritatea rachetelor și sateliților sunt lansate de acolo). Aici intervine efectul Coriolis.

Deoarece Pământul se rotește în raport cu o locație fixă (adică în jurul axei sale), punctele de pe suprafața sa aflate la latitudini diferite vor resimți o ușoară forță care provoacă o rotație suplimentară.

De ce nu simțim că Pământul se învârte
De ce nu simțim că Pământul se învârte

Atunci când Pământul se rotește în jurul Soarelui, sau când sistemul solar se rotește în jurul galaxiei, sau când galaxia noastră se mișcă în raport cu celelalte galaxii din grupul nostru local, sau când grupul local se mișcă în raport cu restul universului, nu există niciun efect asupra corpului nostru pe care să îl putem simți.

De ce nu simțim nimic?

Ei bine, deoarece aceste viteze sunt constante. Viteza de rotație a Pământului și viteza orbitală rămân aceleași, astfel încât nu simțim nicio accelerație sau decelerație. Observăm această mișcare doar dacă ne schimbăm viteza, de exemplu, în timpul condusului. Dacă mașina se deplasează cu o viteză constantă pe o suprafață netedă, abia dacă vom observa mișcarea.

În timp ce călătorim, în avion sau în mașină, nu simțim că ne mișcăm. Cu toate acestea, dacă accelerăm sau, pe de altă parte, frânăm brusc, vom simți mișcarea.

Așadar, motivul pentru care nu simțim că Pământul se învârte este că noi și orice altceva de pe planetă, inclusiv oceanele și atmosfera Pământului, ne rotim împreună cu Pământul la aceeași viteză constantă. Dacă Pământul s-ar opri brusc din rotație, am simți acest lucru (la fel ca în cazul frânării la mașină). Viteza constantă face ca Pământul să pară că nu se mișcă deloc.

Din fericire, planeta noastră nu va încetini sau accelera suficient de brusc pentru ca noi să observăm acest lucru, ceea ce înseamnă că nu vom avea niciodată senzația că suntem în mișcare.