Home » Tehnologie & Știinta » Fenomen neobișnuit! Cum ar putea fi modificat timpul de mișcarea Pământului. Descoperirea impresionantă

Fenomen neobișnuit! Cum ar putea fi modificat timpul de mișcarea Pământului. Descoperirea impresionantă

Cojocaru Cristian / 23.12.2021, 18:38
Fenomen neobișnuit! Cum ar putea fi modificat timpul de mișcarea Pământului. Descoperirea impresionantă

Un fenomen neobișnuit a for observat de către astronomi. Pământul se rotește mai repede decât în ​​ultima jumătate de secol, ceea ce face ca zilele noastre să fie puțin mai scurte decât ne-am obișnuit. Și, deși este o diferență infinitezimal de mică, a devenit o mare durere de cap pentru fizicieni, programatorii de computere și chiar pentru agenții de bursă.

Fenomen neobișnuit care afectează timpul

Sistemul nostru solar s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, când un nor dens de praf și gaz interstelar s-a prăbușit pe el însuși și a început să se rotească. Există vestigii ale acestei mișcări originale în rotația actuală a planetei noastre, datorită momentului unghiular, în esență, „tendința corpului care se rotește, de a continua să se rotească până când ceva încearcă în mod activ să o oprească”, explică Peter Whibberley, cercetător principal. la Laboratorul Național de Fizică din Marea Britanie.

Datorită acestui moment unghiular, planeta noastră se învârte de miliarde de ani și experimentăm ziua și noaptea. Dar nu s-a rotit întotdeauna în același ritm.

Cu sute de milioane de ani în urmă, Pământul a făcut aproximativ 420 de rotații în timpul necesar pentru a orbita Soarele. Deși zilele au crescut treptat mai mult de-a lungul timpului, ne-am menținut constant la aproximativ 24 de ore pentru o rotație completă, ceea ce se traduce la aproximativ 365 de rotații în jurul Soarelui într-un an.

Pe măsură ce oamenii de știință s-au îmbunătățit în observarea rotației Pământului și în ținerea evidenței timpului, totuși, au realizat că experimentăm mici fluctuații în ceea ce privește timpul necesar pentru a face o rotație completă. În anii 1950, oamenii de știință au dezvoltat ceasuri atomice care țineau timpul pe baza modului în care electronii din atomii de cesiu cad dintr-o stare de energie înaltă, înapoi la cele normale.

Deoarece perioadele ceasurilor atomice sunt generate de acest comportament atomic neschimbător, ele nu sunt afectate de schimbările externe, cum ar fi schimbările de temperatură. De-a lungul anilor, totuși, oamenii de știință au observat o problemă: ceasurile atomice ireproșabil de stabile se schimbau ușor față de timpul pe care îl păstra restul lumii.

„Pe măsură ce timpul trece, există o divergență treptată între timpul ceasurilor atomice și timpul măsurat de astronomie, adică de poziția Pământului sau a lunii și a stelelor. Pentru a împiedica acea divergență să devină prea mare, în 1972, a fost luată decizia de a adăuga periodic secunde bisecătoare la ceasurile atomice”, spune Judah Levine, un fizician în timp și frecvenț,. divizie a Institutului Național de Standarde și Tehnologie.

Practic, un an înregistrat de ceasurile atomice a fost puțin mai rapid decât același an calculat din mișcarea Pământului. Secundele bisecte funcționează un pic la fel ca zilele bisecte pe care le abordăm la sfârșitul lunii februarie la fiecare patru ani pentru a compensa faptul că este nevoie de aproximativ 365,25 de zile pentru ca Pământul să orbiteze Soarele. Dar, spre deosebire de anii bisecți, care vin constant la fiecare patru ani, secundele bisecți sunt imprevizibile.

fenomen neobișnuit
Viteza de rotatie a Pamantului a crescut, lucru care ar putea genera nenumarate schimbari

Ce este secunda intercalată negativă

Serviciul Internațional de Rotație a Pământului și Sisteme de Referință ține cont de cât de repede se învârte planeta trimițând raze laser către sateliți pentru a le măsura mișcarea, împreună cu alte tehnici. Când timpul trasat de mișcarea Pământului se apropie de o secundă nesincronizată cu timpul măsurat de ceasurile atomice, oamenii de știință din întreaga lume se coordonează pentru a opri ceasurile atomice pentru exact o secundă, la 23:59:59, pe 30 iunie sau 31 decembrie, pentru a permite ceasurilor astronomice să ajungă din urmă.

De când prima secundă intercalată a fost adăugată în 1972, oamenii de știință au adăugat secunde intercalate la fiecare câțiva ani. Ele sunt adăugate neregulat, deoarece rotația Pământului este neregulată, cu perioade intermitente de accelerare și încetinire care întrerup încetinirea treptată a planetei de milioane de ani.

„Viteza de rotație a Pământului este o afacere complicată. Are de-a face cu schimbul de moment unghiular dintre Pământ și atmosferă și cu efectele oceanului și cu efectul lunii. Nu ești capabil să prezici ce se va întâmpla foarte departe în viitor.”, spune Levine.

Dar în ultimul deceniu sau cam asa ceva, încetinirea rotației Pământului a… încetinit. Nu a mai fost adăugată nicio secundă din 2016, iar planeta noastră se învârte în prezent mai repede decât în ultima jumătate de secol. Oamenii de știință nu sunt siguri de ce. În funcție de cât de mult se accelerează rotațiile Pământului și de cât timp continuă această tendință, oamenii de știință ar putea fi nevoiți să ia măsuri.

„Există această îngrijorare în acest moment că, dacă rata de rotație a Pământului crește și mai mult, ar putea fi nevoie să avem ceea ce se numește o secundă intercalată negativă. Cu alte cuvinte, în loc să introducem o secundă în plus pentru a permite Pământului să ajungă din urmă, trebuie să luăm o secundă din scala de timp atomică pentru a-l aduce înapoi în starea cu Pământul”, spune Whibberley. .

Indiferent dacă este necesară o secundă intercalată obișnuită sau o secundă intercalată negativă, de fapt, aceste mici schimbări pot fi o durere de cap masivă pentru industrii, de la telecomunicații la sisteme de navigație. Acest lucru se datorează faptului că secundele intersecte se amestecă în timp într-un mod pe care computerele nu sunt pregătite să îl gestioneze.

Când nu există un flux constant și continuu de informații, lucrurile se destramă. Repetarea unei secunde sau trecerea peste aceasta declanșează întregul sistem și poate cauza lacune în ceea ce se presupune a fi un flux constant de date. Secundele intersecte reprezintă, de asemenea, o provocare pentru industria financiară, unde fiecare tranzacție trebuie să aibă propriul său marcaj temporal unic, o problemă potențială atunci când acea secundă 23:59:59 se repetă.

Unele companii și-au căutat propriile soluții pentru a trece secunde, cum ar fi Google. În loc să oprească ceasul pentru a lăsa Pământul să ajungă din urmă cu ora atomică, Google prelungește fiecare secundă puțin. În marea schemă a lucrurilor, totuși, vorbim despre cantități foarte mici de timp, doar o secundă la fiecare doi ani.