Home » Tehnologie & Știinta » Ce distanță este între Pământ și Soare. Datele astronomilor arată clar

Ce distanță este între Pământ și Soare. Datele astronomilor arată clar

Manolică Anca / 16.12.2021, 14:21
Ce distanță este între Pământ și Soare. Datele astronomilor arată clar

Ce distanță este între Pământ și Soare? Această întrebare a fost pusă de filozofi și oameni de știință încă de pe vremea grecilor antici. Joacă un rol important în explorarea de astăzi a Sistemului Solar, având în vedere că universul este imens și tot ce se află în el este într-o continuă mișcare. Află în rândurile de mai jos.

Ce distanță este între Pământ și Soare

Atunci când vine vorba de spațiu, aplicăm diferite măsurători, iar în ceea ce privește distanța, vorbim prin unități astronomice. O unitate astronomică (UA) este echivalentul a 150 milioane km / 93 milioane mile, iar Soarele se află la 1 UA distanță de Pământ. În ani-lumină, Soarele se află la 0,00001581 ani-lumină distanță, în timp ce în minute-lumină, Soarele se află la 8,20 minute-lumină distanță, sau la 500 de secunde-lumină distanță de Pământ.

Dacă ar fi să vorbim în metri, atunci Soarele ar fi la 150,4 miliarde de metri distanță de Pământ. Pământul orbitează Soarele o dată la 365,3 zile, în timp ce planetele mai îndepărtate, cum ar fi Marte, completează o orbită în jurul Soarelui în 687 de zile. Prin comparație, Marte se află la 1,5 UA distanță de Soare, ceea ce s-ar traduce la 227,94 milioane km / 141,70 milioane mi.

În cât timp ajunge lumina solară la noi

Acum că am aflat ce distanță este între Pământ și Soare, este momentul să aflăm și cât îi ia luminii să ajungă la noi. Ei bine, din moment ce lumina călătoreşte cu o viteză de 300.000 de kilometri pe secundă, luminii solare îi ia 8 minute să ajungă la noi.

Ce distanță este între Pământ și Soare
Ce distanță este între Pământ și Soare

La fel ca toate celelalte planete din sistemul nostru solar, Pământul nu călătorește în jurul Soarelui într-un cerc perfect. În schimb, orbita sa este eliptică, ca un cerc întins, cu Soarele chiar în afara centrului orbitei. Aceasta înseamnă că distanța dintre Pământ și Soare se modifică pe parcursul unui an.

Cel mai apropiat, Soarele se află la 91,4 milioane de mile (147,1 milioane km) de noi. Cel mai îndepărtat, Soarele se află la 94,5 milioane de mile (152,1 milioane km) distanță. Pământul este cel mai aproape de Soare în timpul iernii în emisfera nordică.

Cât timp ar dura să ajungi la Soare de pe Pământ

Este greu de prezis călătoria unei nave spațiale către Soare. Dacă ar fi să lansăm de pe Pământ o navă spațială imaginară care ar călători în mod constant cu 246.960 km pe oră, ar ajunge la Soare în 606 ore sau 25 de zile.

Cu toate acestea, ceea ce ne tulbură estimarea este faptul că este imposibil să lansăm o navă spațială care să-și mențină constant viteza maximă de la început. Când nava spațială este lansată, durează câteva minute sau ore pentru a atinge viteza maximă.

Una dintre cele mai rapide nave spațiale planificate de pe Pământ este Parker Solar Probe. Aceasta a bifat o premieră zilele acestea. Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a anunțat că sonda Parker a explorat, în premieră, o zonă necunoscută a Soarelui, plimbându-se prin atmosfera acestuia.

Trecerea navei spațiale prin coroana solară a permis prelevarea de probe fără precedent de particule și câmpuri magnetice, deschizând un nou capitol în domeniul științei solare și în înțelegerea modului în care s-a format sistemul solar.

Unul dintre obiective este acela de a afla mai multe despre modul în care energia și căldura călătoresc prin atmosfera Soarelui, ceea ce ar putea dezvălui indicii despre cum s-a dezvoltat viața pe Pământ și cum au apărut alte stele în univers.