Home » Tehnologie & Știinta » Obiectul cosmic misterios care continuă să explodeze. Ce au descoperit astronomii

Obiectul cosmic misterios care continuă să explodeze. Ce au descoperit astronomii

Cojocaru Cristian / 05.11.2021, 15:27
Obiectul cosmic misterios care continuă să explodeze. Ce au descoperit astronomii

Astronomii au reușit să observe obiectul cosmic misterios care continuă să explodeze. Cercetătorii încă nu își pot da seama despre ce este vorba însă vor continua să observe corpul ceresc.

Obiectul cosmic misterios i-a lăsat mască pe cercetători

Astronomii au văzut un obiect cosmic producând 1.652 de explozii într-o perioadă scurtă de timp. Deși cercetătorii sunt încă nedumeriți cu privire la ceea ce a cauzat erupțiile repetate, ei speră că observațiile îi vor ajuta să se apropie de un răspuns. Entitatea în cauză se numește rapid radio burst (FRB), un fenomen enigmatic observat pentru prima dată în 2007.

FRB-urile produc impulsuri în partea radio a spectrului electromagnetic. Aceste impulsuri durează doar câteva miimi de secundă, dar produc la fel de multă energie ca soarele într-un an. Unele FRB emit energie doar o singură dată, dar se știe că mai multe, inclusiv un obiect numit FRB 121102, situat într-o galaxie la 3 miliarde de ani lumină distanță își repetă exploziile.

Folosind radiotelescopul sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) din China, o echipă de oameni de știință a decis să efectueze un studiu amplu al acestui FRB care se repetă. Campania a fost menită doar să strângă date de rutină despre această entitate anume, a declarat Bing Zhang, astrofizician la Universitatea din Nevada, Las Vegas pentru Live Science.

FAST este cel mai sensibil radiotelescop din lume, a adăugat Zhang, astfel încât poate detecta lucruri pe care observatoarele anterioare le-ar fi putut omite. Pe parcursul a aproximativ 60 de ore, cercetătorii au urmărit FRB 121102 explodând de 1.652 de ori, uneori de până la 117 ori pe oră, mult mai mult decât orice FRB care se repetă cunoscut anterior. Rezultatele echipei au apărut pe 13 octombrie în revista Nature.

obiectul cosmic misterios
Oamenii de stiinta continua sa cerceteze cum au loc aceste fenomene astronomice

Ce este un magnetar

Majoritatea FRB-urilor apar în universul îndepărtat, ceea ce le face dificil de studiat. Dar în 2020, astronomii au găsit un FRB în interiorul galaxiei noastre Calea Lactee, permițându-le să stabilească că sursa a fost un tip de stea moartă numită magnetar.

Magnetarii sunt formați din stele moarte ultradense cunoscute sub numele de stele neutronice. În timp ce toate stelele cu neutroni au câmpuri magnetice puternice, unele sunt valori aberante cu câmpuri magnetice deosebit de intense care le pot deforma comportamentul, făcându-le magnetare. Încă nu a fost stabilit dacă toate FRB-urile sunt magnetare.

De asemenea, nu se cunoaște modul în care magnetarii dau naștere FRB-urilor. Dar dacă FRB 121102 este un magnetar, datele colectate de Zhang și colegii săi sugerează că exploziile rapide au loc chiar pe suprafața stelei în sine, și nu în gazul din jur.

Câmpurile magnetice extreme ale magnetarelor sunt de trilioane de ori mai puternice decât cele ale Pământului și pot suferi uneori episoade violente care emit explozii energetice. Astronomii care studiază FRB bănuiesc că detectează unde radio fie din această explozie inițială, fie din momentul în care astfel de explozii se lovesc de materialul din jurul unei stele, producând unde de șoc puternice, a spus Zhang.

Dar FRB 121102 a avut uneori explozii care au avut loc în succesiune rapidă, la doar câteva mii de secunde una după alta. Asta înseamnă că nu ar fi putut proveni din gazul din jur, a adăugat Zhang. Asta pentru că, după declanșarea undelor radio, un astfel de material ar avea nevoie de timp să se răcească înainte de a elibera o nouă explozie. Câteva miimi de secundă nu sunt suficient de lungi pentru ca acest proces să apară în mod repetat.