Home » Tehnologie & Știinta » De ce se supraîncălzește telefonul. 7 cauze posibile, sfaturi și recomandări pentru a evita această situație

De ce se supraîncălzește telefonul. 7 cauze posibile, sfaturi și recomandări pentru a evita această situație

Voicu Costin / 10.12.2021, 11:55
De ce se supraîncălzește telefonul. 7 cauze posibile, sfaturi și recomandări pentru a evita această situație

În permanență cu telefonul în mână sau pe lângă noi, acest dispozitiv electronic este nelipsit din viața noastră. Fie că folosim  rețelele sociale, fie că lucrăm pentru serviciu, telefoanele fac parte din viața noastră zi de zi. Bateria parcă nu ține atât de mult cât ne-am dori, iar faptul că aceasta se încinge după un timp de folosire îndelungat al smartphone-ului ne deranjează. Care sunt cauzele și ce sfaturi utile puteți primi, aflați în articolul următor!

Probleme ce pot cauza supraîncălzirea telefonului

Zilnic putem avea probleme cu telefonul mobil. Fie că rămânem fără baterie, fie că uneori sistemul are bug-uri și se blochează, iar un restart al sistemului vă poate rezolva problema, ele nu se opresc doar aici. Supraîncălzirea acestui dispozitiv este și ea o problema frecventă.

Un echipament electronic poate produce o cantitate de căldură din cauza procesului fizic de rezistivitate a pieselor metalice. Din ce în ce mai des întâlnim încărcarea rapidă a telefoanelor la prize iar acest lucru duce la încălzirea bateriei. Procesul de supraîncălzire ar trebui să ne ofere semne de întrebare, pentru că pot exista probleme la nivelul circuitelor electrice și pot cauza probleme majore.

Pentru o funcționare optimă, circuitele și piesele din interiorul telefonului produc energie, deci vor degaja o căldură mai mare.

Cauzele care explică supraîncălzirea telefonului

Suprasolicitarea telefonului

Rularea mai multor aplicatii simultan poate duce la procesul de supraîncălzire. Suprasolicitarea telefonului prin aplicații ce consumă resurse fizice precum bateria dar și resurse ale memoriei (memoria RAM) pot cauza probleme sistemului, implicit a telefonului. Camera foto, un browser de Internet, un player de muzică sau jocurile pot afecta procesorul, care nu mai reușește să mențină deschise toate aplicațiile. De aceea este de evitat deschiderea mai multor programe sau aplicații simultan.

Folosirea telefonului când e conectat la priză

Adaptoarele cu încărcare rapidă la priză ne atrag din ce în ce mai mult. O încărcare rapidă într-un timp scurt ne face de multe ori să decidem dacă cumpărăm un smartphone sau nu. Cu cât încărcarea se face mai rapid, cu atât bateria și sistemul se va încălzi. Folosirea dispozitivului în timpul încărcării poate duce la supraîncălzirea lui.

Aplicațiile care rulează în fundal

Aplicațiile nenumărate deschise în fundal ocupă memoria RAM a telefonului. Cu cât lăsăm mai multe aplicații deschise în fundal, cu atât procesorul lucrează mai mult pentru a susține acea memorie consumată. De aceea este de preferat să închideți aplicațiile pe care nu le folosiți.

Temperatura exterioară

Telefoanele mobile au o temperatură optimă de funcționare, iar dacă aparatul este expus pentru mai mult timp la soare sau la ger este posibil să apară probleme privind supraîncălzirea repetată.

Cum eviți supraîncălzirea telefonului mobil?

Pentru a evita supraîncălzirea telefonului mobil ar trebui să ții cont de câteva sfaturi:

  • Folosește doar încărcătorul original! Folosirea altor încărcătoare mai puternice poate afecta în timp bateria telefonului.
  • Un obicei pentru mulți dintre noi este încărcarea telefonului peste noapte. Acest lucru poate deteriora viața bateriei dar și alte probleme cauzate de scurtcircuitare.
  • De evitat folosirea telefonului în timpul încărcării!
  • Cu toții încercăm să protejăm noile achiziții prin folosirea unei huse sau a foliei protectoare pentru ecran. Husa trebuie să fie de bună calitate pentru a permite telefonului să funcționeze în mod optim.
  • Închide aplicațiile din fundal pe care nu le folosești!
  • Funcțiile Bluetooth, NFC sau Wi-Fi pot cauza și ele probleme dacă sunt pornite timp îndelungat.
  • Din când în când dă un restart telefonului pentru a mai curăţa din programele ce rulează pe fundal. Este ideal să fie repornit o dată pe zi!