Home » Tehnologie & Știinta » De Necrezut – Oprim dezinformarea, extensia care se bate cu știrile false

De Necrezut – Oprim dezinformarea, extensia care se bate cu știrile false

Sebastian Rotaru / 20.12.2016, 17:14
De Necrezut – Oprim dezinformarea, extensia care se bate cu știrile false

Lupta cu știrile false a început să prindă un contur tot mai mare, iar, de astăzi, De Necrezut – Oprim dezinformarea ne ajută la combaterea acestora.
De Necrezut – Oprim dezinformarea – este un mic program care îi avertizează pe utilizatori că ceea ce citesc, pe site-uri romanești obscure, ar putea să nu fie adevărat, informează HotNews.ro.

De Necrezut – Oprim dezinformarea este o extensie a browser-ului Google Chrome și este creată de o persoană privată și foloseste, deocamdata, ca referință, o lista improvizată de site-uri de știri false sau conspirații, dar este un pas înainte în combaterea dezinformării pe web, în absența unor actiuni concertate în acest sens.

Extensia De Necrezut – Oprim dezinformarea este momentan disponibilă doar pe Google Chrome, urmând ca pe viitor aceasta să fie disponibilă și pe browsere precum Mozilla Firefox sau Opera. După ce ați instalat extensia – aceasta se accesează in Webstore-ul Chrome și se descarcă, el integrându-se  automat în programul de navigare Chrome. Utilizatorul care accesează din Chrome un site de știri false sau le vede pe acestea în feed-ul de la Facebook, extensia afișează, pe o bandă roșie, că „acest site nu este o sursă sigură de informare”. În acest fel, utilizatorul poate va fi interesat să verifice informația și din alte surse, înainte de a mai accesa acel link.

Ovidiu Mihalcea stă în spatele extensiei De Necrezut – Oprim dezinformarea, care vrea să combată orice fel de știri false. El este un web developer cu experiență în e-commerce și agenții de digital. El și-a prezentat extensia pe pagina sa de Facebook și a explicat, de fapt, de ce e bună această extensie, mai ales acum, în prag de sărbători.

„Pentru a putea filtra mai ușor site-urile de știri legitime și obiective, am dezvoltat aceastș extensie de Chrome care afișeaza un avertisment peste postările site-urilor care publică conspirații și dezinformări. Unii dintre noi își aleg cu grijă prietenii de pe Facebook în funcție de calitatea conținutului share-uit, așa că poate extensia nu e pentru voi, dar sunt sigur că va fi utilă parinților, bunicilor sau celor pe care îi știți mai ușor de influențat. (…) Momentan, putem instala rudelor de sărbători pentru un 2017 mai bine informat”, a scris acesta pe Facebook.

Creatorul De Necrezut – Oprim dezinformarea a explicat pentru HotNews.ro ce face această extensie și ce vrea el pe viitor.

Notificarea privind sursa îndoielnică a informațiilor „apare în urmatoarele situații: 1. peste articolele share-uite pe Facebook, apare acea banda roșie sub articol; 2. peste orice pagină din siteurile incluse in listă”.

„Extensia momentan doar validează URL-ul articolului din Facebook sau URL-ul site-ului curent peste o listă predefinită.” Lista de site-uri cu informații îndoielnice este cea de pe Verificasursa.ro, un site care, de anul trecut, a adunat astfel de pagini web, fără ca autorii listei să-și asume clar identitatea și fără criterii limpezi după care au întocmit-o. Mihalcea a adăugat alte câteva site-uri celor de pe lista menționată.

„Verificasursa.ro l-am luat doar ca punct de plecare. Ce îmi doresc eu să fac, în primă fază, e atragerea atenției asupra site-urilor pentru care dezinformarea este destul de evidentă pentru cineva cu rațiune proprie. Următorul pas vreau să fie crearea unui subreddit pe reddit.com unde se vor putea vota/comenta/adăuga site-urile. În cele din urmă îmi doresc ca lista să fie dinamică și intreținută de comunitatea celor care au extensia instalată, iar dacă eforturile celor de la Facebook se vor materializa și pentru România, pasul următor sper să fie o integrare cu API-ul lor legat de problema asta”, a încheiat Mihalcea.