Home » Tehnologie & Știinta » Istoria neștiută a artei fotografiei. Cum arată și ce reprezintă primele imagini făcute vreodată în lume

Istoria neștiută a artei fotografiei. Cum arată și ce reprezintă primele imagini făcute vreodată în lume

Cojocaru Cristian / 19.10.2021, 10:37

Fotografia a reprezentat dintotdeauna un mediu cu posibilități nelimitate, încă de la invenția sa, la începutul anilor 1800. Află care este istoria fotografiei în imagini.

Istoria fotografiei prezentată prin cele mai istorice imagini

Utilizarea camerelor de fotografiat ne-a permis de-a lungul timpului să surprindem momente istorice, să ne privim pe noi înșine dar și lumea din jurul nostru. Pentru a celebra istoria uimitoare a fotografiei și a acestei arte, află care sunt cele mai bune fotografii ale ultimelor două secole.

Prima fotografie din lume

Prima fotografie din lume realizată cu o cameră a fost făcută în anul 1826 de Joseph Nicéphore Niépce. Fotografia a fost făcută de la ferestrele de la etaj ale domeniului Niépce din regiunea Burgundia din Franța. Această imagine a fost capturată printr-un proces cunoscut sub numele de heliografie, care a folosit bitum din Iudeea acoperit cu o bucată de sticlă sau meta. Bitumul s-a fost întărit proporțional cu cantitatea de lumină care a lovit-o.

Prima fotografie color

Prima fotografie color a fost făcută de fizicianul, James Clerk Maxwell. Cadrul este considerat ca fiind prima fotografie color durabilă și a fost dezvăluită de Maxwell la o prelegere din 1861. Inventatorul SLR, Thomas Sutton, a fost omul care a apăsat butonul declanșator, dar Maxwell este creditat cu procesul științific care a făcut-o posibilă și astfel a început istoria fotografiei.

Prima fotografie de lansare a Cape Canaveral

Fotografii NASA au realizat prima fotografie a lansării Cape Canaveral în iulie 1950. Racheta lansată a fost cunoscută sub numele de ”Bumper 2” și a fost o rachetă în două etape, cuprinzând o rachetă bazată pe rachete V-2 și o rachetă WAC Corporal. Imaginea prezintă, de asemenea, în mod clar alți fotografi aliniați și gata să-și obțină imaginile despre eveniment.

Prima fotografie digitală

Prima fotografie digitală a fost făcută până în 1957, cu aproape 20 de ani înainte ca inginerul Kodak să inventeze prima cameră digitală. Fotografia este o scanare digitală a unei fotografii realizate inițial pe film. Imaginea îl înfățișează pe fiul lui Russell Kirsch și are o rezoluție de 176 × 176 , o fotografie pătrată demnă de un profil  de Instagram.

Prima fotografie a unei persoane

Prima fotografie a unui om a apărut într-un instantaneu capturat de Louis Daguerre. Expunerea a durat aproximativ șapte minute și a avut ca scop capturarea Boulevard du Temple, din Paris, Franța. Datorită timpului de expunere îndelungat, mulți indivizi care au mers pe stradă nu au stat suficient de mult pentru a face impresie. Cu toate acestea, în colțul din stânga jos al fotografiei, se poate vedea un bărbat în picioare în timp ce își lustruia pantofii.

istoria fotografiei
Primul selfie din lume

Prima fotografie autoportret

Înainte ca ”selfie-urile” să fie de modă, Robert Cornelius a montat o cameră și a făcut primul autoportret din lume în spatele unei afaceri de pe Chestnut Street din Center City, Philadelphia. Cornelius a stat în fața obiectivului puțin peste un minut, înainte de a părăsi scaunul și de a acoperi obiectivul. Fotografia acum iconică a fost surprinsă în 1839.

Prima fotografie falsă

Prima fotografie înșelătoare a fost făcută în 1840 de Hippolyte Bayard. Atât Bayard, cât și Louis Daguerre s-au luptat pentru a revendica titlul de ”Tată al fotografiei”. Se presupune că Bayard și-a dezvoltat procesul de fotografie înainte ca Daguerre să introducă Daguerreotype. Cu toate acestea, anunțul invenției a fost respins, iar Daguerre a revendicat momentul. Într-o mișcare rebelă, Bayard a produs această fotografie a unui om înecat susținând că s-a sinucis din cauza feudului.

Prima fotografie aeriană

Prima fotografie aeriană nu a fost făcută cu o dronă, ci cu un balon cu aer cald în 1860. Această fotografie aeriană descrie orașul Boston de la 2.000 de metri. Fotograful, James Wallace Black, și-a intitulat lucrarea ”Boston, așa cum este văzut de către vulturi și gâște”.

Prima fotografie a soarelui

Prima fotografie a soarelui a fost făcută de fizicienii francezi Louis Fizeau și Leon Foucault pe 2 aprilie 1845. Instantaneul a fost capturat folosind procesul Daguerreotype și a rezultat după o expunere de un minut.

Prima fotografie spațială

Prima fotografie din spațiu a fost făcută de racheta V-2 # 13, care a fost lansată în 24 octombrie 1946. Fotografia prezintă Pământul în alb-negru de la o altitudine de peste 100 de kilometri. Camera care a capturat fotografia a fost o cameră video de 35 mm care a scos un cadru în fiecare secundă și jumătate, în timp ce racheta a urcat direct în atmosferă.

Prima fotografie jurnalistică

Deși numele fotoreporterului s-ar putea să fi scăpat, lucrarea lui nu. Această fotografie făcută în 1847 prin procesul Daguerreotype este considerată a fi prima fotografie făcută vreodată pentru știri; înfățișează un bărbat arestat în Franța.

Prima fotografie cu un președinte

John Quincy Adams, al șaselea președinte al Statelor Unite, a fost primul președinte care a fost fotografiat. Folosing Daguerrotype, fotografia a fost făcută în 1843, la un număr bun de ani după ce Adams a părăsit funcția în 1829. Primul care și-a făcut fotografia în funcție a fost James Polk, al 11-lea președinte, care a fost fotografiat în 1849.

Prima fotografie a unui fulger

Fulgerul poate fi un subiect captivant de fotografiat, iar primul fotograf care a capturat un instantaneu a făcut-o în 1882. Fotograful, William Jennings, și-a folosit descoperirile pentru a arăta că fulgerul a fost mult mai complicat decât se credea inițial.

Prima fotografie 3D a unui președinte american

Experți în calculatoare de la Smithsonian și Institutul USC pentru Tehnologii creative au făcut echipă pentru a realiza primul portret prezidențial 3D. Imaginea lui Barack Obama a folosit o gamă de lumini LED de 50 de metri, opt camere ”sport” și șase camere cu unghi larg. Fotografia a fost tipărită în format 3D și este disponibilă pentru vizualizare la Smithsonian.