Home » Tehnologie & Știinta » Kaspersky, în război cu Microsoft. Compania americană, acuzată de politici anticoncurențiale

Kaspersky, în război cu Microsoft. Compania americană, acuzată de politici anticoncurențiale

Octavian Palade / 14.11.2016, 09:22
Kaspersky, în război cu Microsoft. Compania americană, acuzată de politici anticoncurențiale

Kaspersky acuză Microsoft de politici anticoncurenţiale privind produsele antivirus și depune plângeri oficiale la autorităţile care reglementează concurenţa.

Eugene Kaspersky, deținătorul suitei de securitate Kaspersky, unul dintre cei mai mari producători de soluţii antivirus, a acuzat oficial Microsoft că obstrucţionează deliberat programele de securitate pentru Windows 10, scrie news.ro.

El a postat pe blog-ul oficial al companiei un articol în care acuză Microsoft că favorizează propria aplicaţie de securitate, Windows Defender, în defavoarea celorlalte produse.

Totodată, Kaspersky a anunţat că a depus plângeri oficiale la autorităţile care reglementează concurenţa din cadrul Uniunii Europene şi din Rusia.

În prima versiune de Windows în care Microsoft a încorporat propria soluţie de securitate numită Windows Defender, și anume Windows 8, aceasta era folosită doar în cazul în care utilizatorul nu folosea alt antivirus. Dacă era detectat alt produs, Windows Defender era dezactivat automat.

După lansarea Windows 10, regulile Microsoft au devenit mai stricte, iar antiviruşii incompatibili sunt dezactivaţi automat. Utilizatorii spun că decizia este corectă, existând numeroase exemple de produse de securitate care au creat probleme.

Kaspersky se plânge însă că viteza de lansare a update-urilor de Windows este prea rapidă şi că producătorii de antiviruşi nu au timp să-şi actualizeze produsele. Astfel, acestea ajung să fie dezinstalate automat, moment la care Windows Defender devine activ.

Până în prezent, niciun alt producător antivirus nu s-a plâns de politicile implementate de Microsoft în Windows 10. De asemenea, din punctul de vedere al securităţii, ritmul alert al update-urilor este un semn bun pentru utilizatori, care primesc mai rapid patch-urile de securitate.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al costurilor, pentru utilizatori este de preferat folosirea Windows Defender, disponibil gratuit în Windows, decât achiziţionarea contra cost a altei soluţii de securitate.

Deocamdată se așteaptă decizia autorităţilor europene, în urma investigaţiei. Decizia autorităților ruse va fi, cel mai probabil, de partea producătorului rus.