Home » Tehnologie & Știinta » Omul care a prezis viitorul. 5 previziuni uimitoare ale unor scriitori celebri

Omul care a prezis viitorul. 5 previziuni uimitoare ale unor scriitori celebri

Violeta Badea / 25.03.2021, 09:02

Omul care a prezis viitorul. 5 previziuni uimitoare ale unor scriitori celebri. Coincidență sau puteri supranaturale? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem mulți dintre noi, atunci când aflăm că au existat anumiți autori care au anticipat viitorul. Probabil nu vom ști niciodată dacă aceștia au încercat să facă previziuni pornind de la realitățile epocilor lor sau pur și simplu se datorează totul imaginației lor.

Omul care a prezis viitorul

De-a lungul timpului, mai mulți scriitori au reușit să prezică viitorul, în special autorii de science-fiction. Ba mai mult, unii spun că operele lor au inspirat multe dintre invențiile și descoperirile științifice ulterioare. În continuare vă vom prezenta câteva previziuni uimitoare ale unor scriitori celebri.

1. Jules Verne – călătoria în spațiu

Jules Verne
Jules Verne

Jules Verne a fost unul dintre cei mai iubiți romancieri francezi și a prezis mai multe evenimente din viitor. În anul 1865, acesta a scris opera „De la Pământ la Lună” și cuprinsul acestei cărți i-a uimit pe toți. Scriitorul utilizează date exacte, vorbește despre folosirea hidrogenului ca sursă de energie, dar amintește și de materialul din care este construită capsula care îi transportă pe oameni spre Lună.

Acum nu pare ceva fantastic, dar aceste lucruri nu erau cunoscute la acea vreme. Fabricarea aluminiului s-a produs la 20 de ani după apariția cărții. De asemenea, în anul 1887, Jules Verne a prezis apariția elicopterului, iar primul a fost construit abia în anul 1939 de Igor Sikorsky. Acesta a recunoscut că a fost inspirat de scriitor. Astfel, putem spune că Jules Verne a  fost un adevărat geniu!

2. H.G. Wells – comunicațiile wirelles

H.G. Wells este un alt geniu al tehnologiei. Wirelles-ul pare o descoperire revoluționară și modernă, dar puțini sunt cei care știu că în anul 1923, scriitorul amintește de acest tip de comunicații în opera sa „Men like gods”. De asemenea, în 1899, în „When the sleeper wakes”, Wells a prezis cărțile audio, televiziuneași avioanele.

Autorul a avut o minte sclipitoare și a anticipat bombele atomice și iarna nucleară ce ar urma unui război atomic. Totul se regăsește în cartea „Lumea eliberată”, din anul 1913. De asemenea, în anul 1940, a fost inclusă în Declarația Drepturilor Omului a ONU în 1947, ideea sa din cartea „Drepturilor Omului”, din anul 1940.

3. Mary Shelley – transplantul de organe

Mary Shelley
Mary Shelley

„Frankenstein” părea doar o operă de groază, dar a ajuns să revoluționeze medicina și să prezică viitorul. Autoarea vorbește în cartea din anul 1818 despre transplantul de organe, iar acest lucru este posibil după mulți ani de la apariția operei. De asemenea, un alt lucru pe care l-a anticipat este electroterapia.

4. Martin Caidin – protezele bionice

În 1972, scriitoul publică „Cyborg”. Opera prezintă povestea tristă a lui Steve Austin. Bărbatul se prăbușește cu avionul, iar în urma accidentului se alege fără picioare, cu o singură mână și fără un ochi. Un departament secret al guvernului, specializat în bionică, îi înlocuielte lui Steve toate membrele lipsă cu proteze bionice. După mulți ani de la apariția cărții, apar aceste proteze bionice și în realitate.

5. Jonathan Swift – sateliții lui Marte

Jhonatan Swift
Jhonatan Swift

În anul 1973, Swift lanseză „Călătoriile lui Gulliver”. Autorul a anticipat corect faptul ca planeta Marte are doi sateliți naturali. Lunile lui Marte, Phobos si Deimos, au fost descoperite abia în anul 1877, la 142 de ani de la publicarea romanului.