Home » Tehnologie & Știinta » “Oul lui Columb” – poveste și semnificație. Cum a luat naștere celebra expresie

“Oul lui Columb” – poveste și semnificație. Cum a luat naștere celebra expresie

Cojocaru Cristian / 22.10.2021, 16:10
“Oul lui Columb” – poveste și semnificație. Cum a luat naștere celebra expresie

Oul lui Columb reprezintă o expresie utilizată de multe persoane. Află la ce face aceasta referire și cum a luat naștere cunoscuta expresie utilizată în mai multe regiuni ale lumii.

Ce înseamnă expresia ”Oul lui Columb”

Acestă expresie uzuală face referire la o idee revelatoare sau la o descoperire de excepție în cazul celor care nu au reușit să ajungă la ea. Când acestora li se explică modalitatea, rămân uimiți că nu s-au gândit la asta sau spun că este o metodă simplă și ușoară, astfel, minimalizând importanța acelui lucr.

Această expresie a reușit să facă față trecerii anilor și a luat naștere în cadrul unei întâmplări povestite de către călătorul italia Girolamo Benzoni, apărând în cartea sa care a fost publicată în anul 1565, ”Istoria lumii noi”. În postea călătorului apar Cristofor Colum care, aflat în cadrul unei petreceri la care participau mai mulți nobili, aceștia discutau despre descoperirea Lumii noi.

Celebrul Columb a fost pus în situația de a accepta răutățile din partea celorlalți care afirmau cu tărie că, dacă America există, atunci oricine altcineva ar fi putut ajunge acolo, dacă s-ar fi gândit la asta. Celebrul explorator nu a dorit să-i combată pe aceștia, însă a dorit să îi provoace la un joc de societate și a cerut să i se aducă un ou, cerându-le celor din jur dacă pot așeza oul pe unul dintre capetele sale în așa fel încât acesta să stea drept.

Cum era de așteptat, nici unul dintre cei prezenți nu au reușit să treacă acest mic test. Cristofor Columb a luat apoi oul, l-a bătut ușor și l-a pus în poziție verticală pe farfurie, moment în care mesenii ar fi spus: ”Așa ne-am gândit și noi”. Exploratorul a venit cu o replică la adresa acestora spunându-le: “Cu siguranţă, trebuia doar să vă treacă asta prin gând!”.

oul lui columb
Expresia Oul lui Columb este raspandita la scara larga

Monumentul ridicat în cinstea lui Cristofor Columb

Mesajul din spate este destul de evident și face referire la ideea că, după ce o faptă are loc, toți ceilalți cred că știau la rândul lor cum să facă asta. Potrivit unor scrieri, această anecdotă ar fi circulat în mai multe variante anterior, iar Cristofor Colum a adaptat-o. Astfel, expresia poartă acum numele de ”Oul lui Columb”.

Pictorul și scriitorul italian, Giorgio Vasari a povestit că Filippo Bunelleschi, a proiecta o cupolă în anul 1400 pentru Catedrala Santa Maria din Florența. Edilii orașului nu avea încredere în proiectul tânărului arhitect, însă Brunelleschi le-a cerut să pună oul în poziția verticală. Cum nimeni nu a reușit, arhitectul a folosit metoda lui Columb și deși ceilalți au spus că ar fi putut face asta, le-a demonstrat că el este cel care trebuie să ridice cupoa.

Acum în orașul San Antonio din Ibiza, monumentul ridicat în cinstea marelui explorator este un ou uriaș care stă în poziție verticală. Nikola Tesla a utilizat în anul 1893, la Expoziția Universală, ”Oul lui Columb” pentru a arăta principiile câmpului magnetic rotitor. Această expresie este una foarte utilizată pe scară largă, fiind folosită în mai multe limbi dar purtând același sens și, cu siguranță, va mai dăinui încă multă vreme de-acum încolo.