Home » Tehnologie & Știinta » Primul om din lume care a primit un transplant de inimă de la un porc. De ce s-a apelat la această variantă

Primul om din lume care a primit un transplant de inimă de la un porc. De ce s-a apelat la această variantă

Cojocaru Cristian / 11.01.2022, 17:25
Primul om din lume care a primit un transplant de inimă de la un porc. De ce s-a apelat la această variantă

Medicii au realizat un transplant de inimă de la un porc în pieptul unui bărbat din Maryland. Această intervenție chirurgicală reprezintă un pas major al unui efort de decenii de a transplanta organe de la animale la oameni. Află de ce au recurs medicii la această soluție și cum a fost posibil acest lucru.

Bărbatul căruia i s-a făcut transplant de inimă de la un porc

Medicii au transplantat o inimă modificată genetic de la un porc într-un ultim efort de a salva viața unui bărbat din Maryland. Deși a mai fost încercat, unul dintre cei mai timpurii subiecți, cunoscut sub numele de Baby Fae, a supraviețuit 21 de zile cu inima unui babuin în 1984, potrivit Time, practica a căzut în desuetudine, deoarece organele animalelor sunt de obicei respinse rapid de gazda lor umană.

Dar medicii spun că acest nou transplant este o descoperire, deoarece porcul donator a suferit o editare genetică pentru a elimina un anumit tip de zahăr din celulele sale despre care se crede că este responsabil pentru respingerile anterioare de organe la pacienți.

Operația a avut loc vineri, 7 ianuarie, iar după patru zile pacientul uman respiră singur, deși este încă conectat la un aparat inimă-plămân pentru a-și întări circulația sângelui, potrivit unui comunicat al Universității din Centrul Medical Maryland (UMMC). Următoarele zile și săptămâni vor fi critice pentru a supraviețui operației. Bărbatul, David Bennett, în vârstă de 57 de ani, din Maryland, are o boală de inimă în stadiu terminal, dar mai multe centre medicale au stabilit că nu este eligibil pentru un transplant uman, se arată în comunicat.

„A fost fie să mor, fie să fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că este o lovitură în întuneric, dar este ultima mea alegere. Aștept cu nerăbdare să mă dau jos din pat după ce îmi revin”, a spus Bennett cu o zi înainte de operația sa.

Operația de la porc la om din Maryland a primit aprobarea de urgență în ajunul Anului Nou de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente printr-o prevedere care permite utilizarea tratamentelor experimentale atunci când nu există altă opțiune pentru a salva viața unui pacient, se arată în comunicat.

„Aceasta a fost o intervenție chirurgicală revoluționară și ne aduce cu un pas mai aproape de soluționarea crizei deficitului de organe. Pur și simplu nu există suficiente inimi umane donatoare disponibile pentru a satisface lista lungă de potențiali beneficiari”, a declarat dr. Bartley Griffith, directorul Programului de transplant cardiac la UMMC și chirurgul care a efectuat transplantul.

Medicii implicați în transplant procedau cu prudență, dar erau optimiști cu privire la potențialul de salvare al procedurii, a adăugat el. Potrivit United Network for Organ Sharing, care supraveghează o rețea de transplanturi de organe în Statele Unite, au fost peste 3.800 de transplanturi de inimă în țară anul trecut, fiind un număr record.

transplant inimă porc
Barbatul se recupereaza si asteapta sa se dea jos din patul de spital

Porcii sunt considerați donatorii de inimă potriviți

Peste 100.000 de oameni din SUA așteaptă în prezent un transplant de organe și peste 6.000 de oameni mor în fiecare an înainte de a primi unul, potrivit site-ului web al guvernului. Dacă metoda de modificare genetică a animalelor donatoare, astfel încât organele lor să fie mai puțin susceptibile de a fi respinse de gazdele umane se dovedește de succes pe termen lung, astfel de proceduri ar putea fi o opțiune pentru mulți alți pacienți care așteaptă transplanturi.

Practica experimentală de transplant de organe de animale în oameni, cunoscută sub numele de xenotransplant, a fost în mare parte abandonată după cazul Baby Fae în 1984. Ea se născuse cu o boală cardiacă terminală, iar medicii sperau că transplantul unei inimi de babuin o poate ajuta să rămână în viață. Dar sistemul imunitar al lui Baby Fae a respins inima străină și ea a murit în decurs de o lună de la procedură.

Porcii sunt considerați donatori de inimă potriviți, deoarece inimile lor au aproximativ aceeași dimensiune și formă ca inimile umane. Valvele cardiace de porc au fost folosite cu succes de zeci de ani pentru a înlocui valvele cardiace deteriorate la oameni, dar până acum posibilitatea unei reacții fatale a sistemului imunitar a împiedicat transplantarea inimii întregi.

Școala de Medicină a Universității din Maryland a primit peste 15 milioane de dolari subvenții de cercetare pentru a evalua transplanturile de inimi de la porci modificați genetic, potrivit declarației. Metoda implică utilizarea genelor de editare pentru a „elimina” trei gene din genomul porcului donator care activează un răspuns rapid al sistemului imunitar la primitorul uman și adăugarea a șase gene umane care ajută la acceptarea organelor. O altă genă a fost dezactivată la porc, astfel încât inima să nu crească prea mare. La pacient au fost utilizate și medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar uman, inclusiv un medicament experimental.