Home » Tehnologie & Știinta » S-ar putea ciocni Luna cu Pământul? Răspunsuri și precizări importante de la specialiștii NASA

S-ar putea ciocni Luna cu Pământul? Răspunsuri și precizări importante de la specialiștii NASA

Cojocaru Cristian / 07.02.2022, 17:42
S-ar putea ciocni Luna cu Pământul? Răspunsuri și precizări importante de la specialiștii NASA

În filmul științifico-fantastic „Moonfall”, cu Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley, Charlie Plummer și Donald Sutherland, și regizat de unul dintre cei mai îndrăgostiți regizori ai filmelor apocalipsei Roland Emmerich, o forță misterioasă scoate Luna din orbita ei în jurul Pământului și o trimite pe un curs de coliziune directă cu planeta noastră. Așadar, în mintea multor persoane s-a născut ideea dacă Luna s-ar putea ciocni cu Pământul.

Posibilitatea ca Luna să se poată ciocni cu Pământul

În primul rând, NASA a profitat de premiera filmului pentru a calma anumite spirite și a se asigura că satelitul nostru se află pe o orbită stabilă și că nu se va ciocni cu planeta noastră. Dar, deși este puțin probabil -sau chiar imposibil, după unii, dacă totuși s-ar întâmpla acest lucru.

Să ne amintim că Luna, care s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, aproape în același timp cu Pământul, este un corp solid și stâncos, înconjurat de un strat foarte subțire de gaze, se află la o distanță relativ considerabilă de Pământ și nu există viață acolo. La o rată de aproximativ 4 centimentri pe an și într-un timp foarte lung, peste 50 de miliarde de ani, Pământul și Luna se vor bloca unul pe celălalt, ceea ce înseamnă că vor fi întotdeauna față în față.

Pentru a explica acest scenariu, geofizicianul dezastru Mika McKinnon, fizician la Universitatea din California din Santa Barbara (SUA), care a oferit și sfaturi științifice pentru acest film, a explicat că pentru dezvoltarea acestui film științifico-ficțiune s-au inversat modelele teoretice în așa fel încât, pe măsură ce Luna se apropie tot mai mult de Pământ, adică atunci când intră pe o orbită eliptică care va deveni din ce în ce mai mică înainte de impactul dramatic final.

ciocni luna pământul
Efectele s-ar simti inca din momentul in care Luna s-ar apropia de Pamant

Ce s-ar întâmpla într-o astfel de situație

Atracția gravitațională lunară asupra planetei noastre ar crește, ceea ce duce la o creștere masivă a inundațiilor. De exemplu, dacă Luna ar fi pe jumătate mai departe decât este acum, mareele ar fi de până la opt ori mai puternice decât sunt acum.

Oamenii de știință de la „Moonfall” au inclus modele reale despre ceea ce se întâmplă atunci când Luna se apropie de planetă și cât de aproape s-ar putea ajunge înainte de a ajunge la limita Roche, punctul în care stresul gravitațional și mareele ar rupe-o, transformându-se într-un vast sistem inelar.

Această comparație a fost făcută cu referire la inelele lui Saturn, după ce masa sa estimată de peste 81 de milioane de tone, a fost pulverizată. Astfel, Pământul ar fi supus unei ploi neîncetate de roci lunare care ar lovi suprafața. Orbita Lunii ar deveni din ce în ce mai rapidă pe măsură ce satelitul nostru se apropie de Pământ, deoarece momentul unghiular  s-ar modifica.

Filmele science-fiction se bazează adesea pe principii științifice care sunt pur teoretice, dar chiar și atunci când sunt create astfel de scenarii artistice ca acesta, am putea avea o poveste bună cu scene care ar părea deloc plauzibile în realitate. Dar, din moment ce vorbim despre o poveste fictivă, cel mai important lucru dintre toate este că ne bucurăm de film, asta pentru că Luna nu se va duce nicăieri.