Home » Tehnologie & Știinta » Singura creatură nemuritoare de pe Pământ. Trăiește pentru totdeauna

Singura creatură nemuritoare de pe Pământ. Trăiește pentru totdeauna

Cojocaru Cristian / 19.11.2021, 12:51
Singura creatură nemuritoare de pe Pământ. Trăiește pentru totdeauna

Oamenii au fost întotdeauna fascinați de ideea de a înșela moartea. Ne-am uitat la orice, de la religie, planete, criogenie și chiar fântâna mitică a tinereții. În timp ce căutam cerurile, știința și toate colțurile Pământului, secretul nemuririi poate să fi plutit în ocean în tot acest timp, fiind singura creatură nemuritoare de pe planetă.

Care este singura creatură nemuritoare de pe Pământ

Se spune că atunci când vrei să ascunzi ceva, ascunde-l la suprafață. Astfel că secretul nemuririi a fost tot timpul ”sub nasul” nostru, regăsindu-se într-o… meduză. Când ne gândim la o meduză, ceea ce ne imaginăm cei mai mulți dintre noi este „etapa Medusa”, a doua etapă a vieții meduzelor. Ele își petrec această parte a vieții ca baloane opace în derivă, cu tentacule.

Meduzele își încep viața ca larve, creaturi minuscule în formă de trabuc, care înoată în spirală prin apă, căutând o stâncă sau ceva similar de care să se atașeze. Odată fixată ferm, larva se metamorfozează într-un polip, mai degrabă ca o mică anemonă de mare. Coloniile acestor polipi sunt create ca și clonele polipului în sine, ceea ce înseamnă că o colonie poate acoperi un întreg doc în câteva zile.

Unele tipuri de polipi formează tufișuri uriașe asemănătoare unui arbust. Când condițiile sunt potrivite, acești polipi înfloresc în număr mare și când înfloresc, aceștia devin pui de meduză.

Dacă începutul vieții meduzelor nu a fost suficient de extraordinar, moartea sa este locul în care lucrurile devin cu adevărat interesante. Când  nemuritoarea meduză (Turritopsis dohrnii) moare, aceasta se scufundă pe fundul oceanului și începe să se descompună. În mod uimitor, celulele sale se reagregează apoi, nu într-o nouă meduză, ci în polipi, iar din acești polipi ies noi meduze. Meduza a trecut la o etapă anterioară a vieții pentru a începe din nou. Acest tip de meduză este întâlnită în Marea Mediterană și în apele Japoniei.

”Acesta a fost o adevărată surprindere pentru noi toți. Este una dintre cele mai uimitoare descoperiri ale prezentului”, spune dr. Lisa-ann Gershwin, un cercetător de meduze cu sediul în Tasmania și director al Serviciului de consiliere Marine Stinger.

creatură nemuritoare
Ciclul vietii meduzei nemuritoare

Cinci tipuri de meduze pot face acest lucru

Nu este vorba doar de meduza nemuritoare care se poate ridica din propria cenuşă. În 2011, un student la biologie marină din China a ținut o meduză (aurelia aurita) într-un rezervor. Când a murit, a ținut cadavrul într-un alt rezervor. Trei luni mai târziu, un nou polip minuscul creștea în vârful meduzei. Acest proces de regenerare a fost găsit acum la aproximativ cinci specii de meduze.

Astfel, în afară de viața veșnică., atunci când organismul acesteia este slăbit de vârstă sau de boală, ori se confruntă cu un anumit pericol, meduza poate apela la incredibilul mecanism de supraviețuire și se poate regenera. Odată ce procesul începe, clopotul meduzei și tentaculele sale încep să se deterioreze. Se transformă din nou într-un polip, se atașează de o suprafață și începe să crească din nou într-o meduză și o poate face din nou și din nou.

O parte din ceea ce se întâmplă de fapt cu meduzele în acest proces se numește transdiferențiere celulară. Celulele sale se schimbă de la un tip la altul, producând un plan corporal complet diferit. Deși doctorul Gershwin spune că în prezent nu poate vedea nicio legătură între nemurirea meduzelor și a noastră, asta nu înseamnă că un fel de îmbinare genetică nu ar fi posibilă în viitor.