Home » Tehnologie & Știinta » Smartphone-ul tău poate deveni un mic laborator pentru diagnosticarea bolilor

Smartphone-ul tău poate deveni un mic laborator pentru diagnosticarea bolilor

Sebastian Rotaru / 20.02.2017, 12:16
Smartphone-ul tău poate deveni un mic laborator pentru diagnosticarea bolilor

Smartphone-urile sunt pe cale de a se transforma în mici laboratoare de buzunar, care să măsoare densitatea oaselor, să calculeze nivelul celulelor roșii sau să prevină o criză de astm.

Cercetătorii încearcă să adapteze tehnologia care există deja, cum ar fi accelerometrul, blițul sau microfonul smartphone-ului la instrumente medicale. Profesorul Shwetak Patel, de la Universitatea din Washington, elaborează o aplicație care poate detecta nivelul celulelor roșii din sânge, prin plasarea degetului pe camera foto și pe blițul telefonului mobil, iar lumina va trece prin piele detectând pe loc o deficiență ca anemia, scrie Telegraph.

Acesta mai crede că, în viitor, tot cu ajutorul unui smartphone, prin lovirea acestuia de o zonă osoasă, se poate detecta osteoporoza, iar cu microfonul s-ar putea testa funcționalitatea plămânilor.

„Dacă te gândești la capabilitatea unui dispozitiv mobil, dacă te uiti la cameră, la bliț sau la microfon, acestea devin din ce în ce mai bune. Acei senzori din telefon pot fi reconvertiți în noi moduri interesante prin care poți detecta anumite boli. Poți să îți faci o evaluare pulmonară folosind microfonul telefonului, pentru a diagnostica astmul. Dacă ne gândim la oamenii care ar putea avea o criză de astm, dacă poți să îți monitorizeze funcția plămânilor acasă, asta ar fi un pas înainte”, a spus doctorul Patel.

Senzorii de mișcare pot fi și ei reconvertiți, iar o aplicație în acest sens este dezvoltată de Univeristatea din Washingron și permite ca utilizatorii să își pună cotul pe telefon pentru a crea un stimul de frecvență.

„Dacă te gândești că brațul este doar o suprafață rigidă cu o scobitură a osului sau o reducere a densității care este reprezentată de osteoporoză, această frecvență schimbă (n.red – modul de decetcare). Poți să îți controlezi boala din afara unei clinici. Asta poate schimba modul în care diagnosticăm și expunem boala. Acum, pacienții sunt împuterniciți să strângă aceste date”, a mai adăugat profesorul Shwetak Patel.

Beth Mynatt, profesor la Institutul de Tehnologie din Georgia, a început, de asemenea, să folosească smarthpone-urile și calculatoarele pentru a ajuta pacienții care suferă de boli clinice, cum ar fi diabetul sau cancerul. Aplicația dezvoltată de acesta le spune bolnavilor ce trebuie să evite sau ce simptome vor avea într-o anumită zi, după ce au făcut chimioterapie.

„Obiectele noastre devin un sistem de suport personal. Bolnavii de cancer la sân au primit un computer care conține toate informațiile despre diagnosticul lor și tratament, introduse în sistem. Acesta îi poate averiza că se vor simți prost după chimioterapie, deci ar putea să aranjeze cu îngrijirea copiilor (n.red-  pe perioada critică de după chimioterapie)”.