Oamenii de știință au venit cu studiul alarmant, potrivit căruia Pământul ar putea deveni ”extraterestru”. Află ce înseamnă asta și care ar fi anul în care viața pe Pământ ar putea fi total diferită.
Cercetătorii în domeniu trag un nou semnal de alarmă atât legiuitorilor cât și oamenilor. Astfel, cu ajutorul ultimului studiu, aceștia încearcă să arate care este impactul emisiilor de CO2 în cazul în care acestea nu vor fi reduse în mod semnificativ. Cu atât mai mult, oamenii de știință încearcă să ne demonstreze ce s-ar întâmpla peste cinci secole, astfel că efectele vor fi pe termen lung.
Potrivit acestora, până în anul 2500, pădurea amazoniană ar deveni un vast teritroiu pustiu, iar Vestul mijlociu al Statelor Unite s-ar transforma într-o zonă tropicală. India, de asemenea, va avea o climă atât de caldă încât, viața acolo nu ar mai fi posibilă, după cum se arată în noul studiu.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]”Trebuie să ne imaginăm Pământul pe care copiii și nepoții noștri îl vor moșteni, precum și ce anume putem face noi acum pentru ca acea lume să fie cât mai locuibilă pentru ei. Dacă nu reușim să atingem obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris, iar emisiile vor continua să crească, multe regiuni din lume se vor schimba în mod dramatic”, a explicat cercetătorul Christopher Lyon.
Acest nou studiu a fost publicat și în jurnalul Global Change Biology și arată că Planeta Albastră ar putea deveni o planetă ”extraterestru” pentru oameni. Dacă în continuare, locuitorii planetei nu vor atinge obiectivele adoptate în cadrul Acordului de la Paris cu privire la limitarea încălzirii globale la sub 2 grade Celsius, atunci cele mai bune zone agricole ale Pământului vor fi cei doi poli.
Mai multe zone care acum sunt acoperite de recolte, ar dispărea, iar locuri foarte cunoscute pentru ecosistemele sale cum ar fi bazinul amazonian, ar deveni un loc pustiu. Cu atât mai mult, oamenii de știință afirmă că această schimbare climatică ar putea aduce niveluri atât de crescute încât regiunile tropicale nu ar mai putea fi populate, iar nivelul mărilor vor fi în continuă expansiune și se vor amesteca împreună cu apele oceanelor.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că stresul termic ar putea atinge niveluri fatale pentru oamenii din regiunile tropicale extrem de populate. Mai mult, echipa a descoperit că nivelul mărilor va continua să crească din cauza extinderii și amestecării apei din oceanele tot mai calde.
”Aceste proiecții indică posibila magnitudine a dezastrului climatic într-un interval mai mare de timp, fiind în concordanță cu analize făcute anterior”, a spus Lyon.
Chiar dacă mai multe date arată efectele pe termen lung ale schimbărilor climei, foarte multe dintre ele nu depășesc anul 2100. Pentru ca acest efect să fie mai bine înțeles atât de către oamenii de știință cât și de către legiuitori, aceștia ar trebui să ia în calcul un termen și mai lung.
”Analizele elaborate de Acordul de la Paris, Națiunile Unite și Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei ne arată ce trebuie să facem înainte de 2100 pentru a îndeplini obiectivele și ce s-ar putea întâmpla dacă nu facem ce trebuie. Însă, această limită, folosită de peste 30 de ani, este deficitară. Oamenii care se nasc acum vor avea peste 70 de ani în anul 2100”, a mai precizat Lyon.