Home » Utile » Alimentul care nu expiră niciodată. Are numeroase întrebuințări și efecte uimitoare

Alimentul care nu expiră niciodată. Are numeroase întrebuințări și efecte uimitoare

Manolică Anca / 18.05.2021, 16:27
Alimentul care nu expiră niciodată. Are numeroase întrebuințări și efecte uimitoare

Alimentul care nu expiră niciodată. Atunci când cumpărăm un produs, primul lucru la care ne uităm sau ar trebui să ne uităm este termenul de valabilitate. Însă, puțini sunt cei care știu că există anumite alimente care nu expiră niciodată. Evident, trebuie să ținem cont de felul în care le depozităm. În acest articol vom vorbi despre unul care este folosit de milenii și are numeroase efecte benefice asupra sănătății.

Alimentul care nu expiră niciodată

Pe lângă faptul că este de-a dreptul delicioasă, mierea de albine este și unul dintre alimentele care nu expiră. Aceasta este consumată la scară largă încă din cele mai vechi timpuri, fiind prima substanță dulce folosită de om. Un aspect impresionat al mierii este faptul că aceasta își poate schimba culoarea sau se poate cristaliza, însă este alimentul care nu expiră niciodată.

Mierea pură nu are termen de valabilitate, rezistând timp îndelungat fără a se altera. Dovadă în acest sens stau mostrele comestibile descoperite în mormintele faraonilor egipteni. Deși data de peste 2.000 de ani, mierea nu își pierduse proprietățile, fiind încă bună de mâncat. Și toate acestea fără să se fi adăugat conservanți.

Și, totuși, de ce nu expiră?

În urma numeroaselor analize efectuate, cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentul nu expiră datorită legăturii armonioase care este între cele trei componente chimice ale sale. Ele impiedică alterarea mierii:

  1. pH-ul acid, situat între 3 și 4,5, distruge majoritatea microorganismelor
  2. abundența în zahăr (mierea este de circa două ori mai dulce față de zahărul din comerț), un element higroscopic care împiedică dezvoltarea germenilor prin absorbția apei, mierea fiind, de altfel, un produs foarte sărac în apă
  3. peroxidul de hidrogen care rezultă prin degradarea glucozoxidazei, o enzimă prezentă în stomacul albinelor.
Mierea, alimentul care nu expiră niciodată
Mierea, alimentul care nu expiră niciodată

„Mierea, în forma ei naturală, conţine extrem de puţină umiditate. Într-un astfel de mediu, foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui, astfel că mor”, a subliniat Amina Harris, directorul executiv al Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universităţii California.

De asemenea, și modul în care este păstrată mierea contribuie enorm la calitatea acesteia. Deși este higroscopică, expusă la umezeală aceasta va începe să rețină foarte multă apă, care îi va reduce drastic termenul de valabilitate. Așa că dacă vrei să păstrezi un borcan de miere de albine cât mai mult, asigură-te că îl închizi bine și că îl depozitezi într-un loc uscat.

În concluzie: da, mierea nu se strică și nu expiră. Însă trebuie să mai ții cont de un aspect foarte important: mierea poate conține spori din bacteria Clostridium Botulinum. Ea nu este dăunătoare în cazul adulților și copiilor cu vârste de peste un an, ale căror sisteme digestive sunt îndeajuns de dezvoltate pentru a lupta împotriva acestora. Însă, copiii sub un an riscă să dezvolte botulism, așa că nu încerca să îți hrănești nou-născutul cu miere de albine.