Home » Știri » 18 alimente care nu expiră niciodată. Acestea sunt produsele care nu au termen de valabilitate

18 alimente care nu expiră niciodată. Acestea sunt produsele care nu au termen de valabilitate

Manolică Anca / 26.02.2021, 10:09
18 alimente care nu expiră niciodată. Acestea sunt produsele care nu au termen de valabilitate

Termenul de „expirare” poate fi uneori confuz. Unele alimente au înscrisă data producerii, altele termenul de valabilitate sau data expirării, lucru care îi derutează adesea pe consumatori. Dar hai să vedem care sunt acele alimente care nu expiră niciodată.

Alimente care nu expiră niciodată

Există alimente care nu se strică și nu expiră niciodată. Chiar dacă pot avea o anumită dată înscrisă pe ambalaj, ele nu au termen de expirare. Acestea pot fi consumate în siguranță chiar și după data înscrisă pe ambalaj dacă sunt ținute în condiții corespunzătoare: loc uscat, răcoros și întunecat.

Așadar, pentru a nu mai arunca mâncarea bună, care tu crezi că a expirat, citește în articolul acesta ce alimente nu expiră niciodată, pe care le poți consuma oricând.

  1. Miere – este comestibilă pe termen nedeterminat. Deși își schimbă culoarea sau se cristalizează, aceasta poate fi consumată oricând. Dacă nu îți place cristalizată, pune borcanul deschis în apă caldă și amestecă până acele cristale se dizolvă.
  2. Orez – nu se strică niciodată, chiar dacă, în timp, se va dezvolta un strat gros de praf pe ambalaj. Asta e valabil pentru orezul alb, sălbatic sau basmati, nu și pentru cel brun, care, din cauza conținutului mai uleios, va râncezi. Este de preferat ca orezul să fie depozitat într-un borcan etanș, departe de umezeală.
  3. Oțet alb – se menține bun pentru consum pe timp foarte îndelungat. Așadar, îl poți folosi oricând la salate, pentru aromă, chiar și la făcut curățenie.
  4. Extract autentic de vanilie – rămâne mereu proaspăt și aromat, atât timp cât este ținut în cămară. Nu este valabil același lucru și în cazul vaniliei industriale.
  5. Sare – orice timp de sare ai alege, aceasta nu expiră niciodată. Nu degeaba există de mii de ani pe pământ.
  6. Mălai– pentru a fi păstrat pe o perioadă îndelungată, acesta trebuie ținut într-un loc răcoros, uscat și bine etanșat. Același lucru este valabil și pentru alte alimente care se obțin prin măcinarea cerealelor.
  7. Făină – la fel ca în cazul mălaiului.
  8. Griș – la fel ca în cazul mălaiului și al făinei.
  9. Zahăr – poate fi consumat oricând, pentru că nu susține creșterea bacteriană. Asigură-te că îl ții etanș și într-un loc uscat.
  10. Alcool distilat – așadar nu te grăbi să termini sticla de vodcă sau de țuică, pentru că alcoolul nu expiră. Eventual, își poate pierde puțin din aromă, odată cu trecerea timpului.
  11. Fasole uscată – nu își pierde valoarea nutritivă odată cu trecerea timpului, doar va fi mai greu de fiert. Același lucru este valabil și în caul altor boabe leguminoase.
  12. Mazăre uscată – la fel ca în cazul fasolei boabe.
  13. Soia – la fel ca în cazul fasolei și al mazării.
  14. Năut– la fel ca în cazul fasolei, mazării și soiei.
  15. Linte – la fel ca în cazul fasolei, mazării, soiei și năutului.
  16. Cafea solubilă – ținută în loc răcoros, nici aceasta nu expiră
  17. Sirop de arțar – păstrat la congelator, poate ține și o viață. Este perfect pentru clătite, de aceea este perfect să ai o sticluță pusă bine.
  18. Pastele din făină de grâu sau orez, depozitate etanș, pot fi conumate în siguranță oricând.