Home » Utile » BAC 2022, calendar, reguli. Sfaturi și idei utile direct de la profesor pentru a promova examenul

BAC 2022, calendar, reguli. Sfaturi și idei utile direct de la profesor pentru a promova examenul

Alexandru Cazacu / 06.06.2022, 13:50
BAC 2022, calendar, reguli. Sfaturi și idei utile direct de la profesor pentru a promova examenul

În conformitate cu calendarul anunțat de Ministerul educației, examenul de BAC 2022 a început astăzi, 6 iunie, cu proba orală la Limba Română. Potrivit instituției, Proba A a examenului de competențe de comunicare în limba română are loc în zilele de 6 și șapte iunie. Află în continuarea articolului curent totul despre examenul de Bacalaureat 2022. Iată cum arată calendarul, care sunt regulile, dar și câteva sfaturi utile.

Bac 2022. Cum se vor desfășura probele de evaluare

După cum am menționat și anterior, examenul de competențe de comunicare în limba română, Proba A, de la BAC 2022, începe pe data de 6 iunie și continuă și marți, 7 iunie 2022. În ceea ce privește programarea candidaților, aceasta se va face pe ore, adică șase elevi într-un interval de 60 de minute, cu o pauză la amiază (ora 13).

Este recomandat ca elevii să ajungă înainte cu o oră, excepție făcând candidații de la prima oră. Elevii trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și un instrument de scris (pix, creion etc.). Va exista și o sală de așteptare, unde aceștia își pot lăsa unele lucruri. În sala de examen nu este permis accesul cu telefoane mobile sau cu oricare alte mijloace de comunicare.

De asemenea, în sala respectivă doi profesori vor fi prezenți, iar elevii vor extrage un bilet de examen, care nu poate fi schimbat. La intrare, cadrele didactice vor verifica identitățile elevilor. Apoi, candidații vor spune comisiei numărul biletului extras și vor primi o ciornă pe care vor rezolva, în bancă, cerințele biletului de examen. Elevii vor veni apoi în fața comisiei și vor răspunde cerințelor.

Când se vor susține probele de evaluare a competențelor la BAC 2022

Cu privire la probele de evaluare a competențelor, acestea se vor susține după cum urmează:

  • 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
    8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale;
    14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie de la BAC 2022

După cum se arată într-un comunicat al Ministerului Educației, probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep pe data de 10 iunie, cu examenul la Limba și literatura română. Pe data de 21 iunie este programată proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie se susține proba la alegere a profilului și specializării. În ceea ce privește prova la Limba și literatura maternă, aceasta va avea loc joi, 23 iunie.

Afișarea primelor rezultate din această sesiune va avea loc pe data de 27 iunie (până la ora 12). Contestațiile se vor depune în aceeași zi, în intervalul orar 12 – 18. Rezultatele finale vor fi afișate pe 1 iulie.

Calendar și reguli pentru BAC 2022
BAC 2022, calendar, reguli. Sfaturi și idei utile direct de la un profesor

Câți elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022

Potrivit sursei citate, peste 126.000 de elevi care au absolvit liceul sunt așteptați la probele orale și scrise a examenului de Bacalaureat 2022, în sesiunea din iunie-iulie. Reprezentanții Ministerului Educației au informat că un număr de 126.454 de absolvenți de liceu (111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susține probele.

Sfaturi și idei utile pentru a promova examenul

Potrivit celor de la edupedu.ro, Ileana Topologeanu, profesoară de Limba și literatura română, le-a transmis absolvenților de liceu câteva sfaturi utile pentru proba de competențe de comunicare în limba română.

Potrivit cadrului didactic, mai întâi candidații trebuie „să identifice stilul funcțional în care este redactat textul prezent pe biletul de examen (Stilurile funcționale sunt varietăți ale limbii prin care se realizează comunicarea în diverse situații de viață)”. Acestea pot fi: Stilul colocvial; Stilul tehnico-științific; Stilul juridic; Stilul jurnalistic; Stilul beletristic sau artistic.

„Textele sunt diverse: textul epistolar este reprezentat de o scrisoare, document ce prezintă convențiile specifice (în dreapta sus: localitatea și data, formula de adresare, din care deducem dacă este o scrisoare amicală sau oficială, corpul scrisorii – referirea la legătura cu destinatarul, conținutul propriu-zis, paragraf ce pregătește finalul scrisorii – , formula de încheiere, semnătura); textul de graniță/de frontieră (memoriile, jurnalul, autobiografia, în care sunt prezente repere ale realității, prezentate, uneori, într-o manieră subiectivă); eseul (lucrarea ce pornește de la o problematică științifică, pe care o tratează într-un mod original, neașteptat)”, mai adăugă dascălul, potrivit sursei citate.

De asemenea, profesoara de Limba română îi sfătuiește pe candidați să nu își „scoată din memorie faptul că va fi ușor”, având în vedere că examenul de Bacalaureat este unul de nivel mediu.