Home » Utile » Care este, de fapt, dreptul proprietarilor asupra fondului de rulment

Care este, de fapt, dreptul proprietarilor asupra fondului de rulment

Alexandru Cazacu / 04.08.2021, 11:14
Care este, de fapt, dreptul proprietarilor asupra fondului de rulment

Reglementarea legală în materia asociațiilor de proprietari se referă și la fondurile care pot fi constituite la nivelul fiecărei asociații. Ei bine, fondul de rulment are o reglementare proprie, fiind foarte important în activitatea curentă. Cu toate acestea, hai să vedem care este dreptul proprietarilor asupra acestui fond.

Care este dreptul proprietarilor asupra fondului de rulment

Fie că ești proprietar, fie că stai în chirie într-un apartament, cu siguranță ai auzit de fondul de rulment. Ei bine, de obicei acesta este inclus în plata întreținerii și este achitat de fiecare proprietar în parte. În următoarele rânduri, noi îți vom spune ce este acest fond de rulment, care este rolul său, cum se calculează și care este dreptul proprietarilor asupra acestui fond.

Mai exact, fondul de rulment este o plată anticipată pe proprietarii o depun la asociația de proprietari de care aparțin. Aceasta se face pentru achitarea serviciilor oferite de furnizori (de exemplu, furnizorii de curent electric, internet și cablu, la bloc).

Conform legii, fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea acestuia se face lunar, prin achitarea sumelor afișate pe lista de plată. Totodată, acest fond este menționat pentru fiecare locuință în parte, într-un registru special, trebuie să fie raportat la nivelul celei mai mari întrețineri din bloc și se stabilește doar de către adunarea generală.

Care este rolul fondului de rulment

Mai concret, acesta este un fel de fond de siguranță, de care, după cum am menționat mai sus, proprietarii beneficiază pentru a putea achita furnizorii, dacă vor apărea diferite probleme. Conform legii nr. 196/2018, acesta se stabilește în așa fel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul unei luni calendaristice. Așadar, fondul de rulment se poate calcula în funcție de:

  • natura serviciului facturat (cheltuielile pentru întreținerea liftului, încălzire, gaze, electricitate, apă);
  • numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului;
  •  cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună (în funcție de suprafața utilă a apartamentului).
Ce drept au proprietarii asupra fondului de rulment
Ce drept au proprietarii asupra fondului de rulment

De obicei, cota-parte indiviză de proprietate se calculează adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor de pe scara blocului și împărțind suprafața utilă la acest total. Așadar, rezultă un procent care se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate.

Condiții pentru înregistrarea fondului de rulment

Acest fond se încasează distinct față de contribuția la cheltuielile asociației. Pentru a primi fondul de rulment, administratorul are obligația de a elibera chitanță nominală separată. Ei bine, în cazul chiriașilor, legea prevede că vor plăti fondul de rulment doar în situația în care se stabilește acest lucru prin contractul de închiriere.

”Fondul de rulment încasat poate fi restituit la schimbarea domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinței locuinței nu se stipulează altfel. Astfel, în cazul în care vrei să îți vinzi apartamentul, ai dreptul, ca proprietar, să recuperezi  fondul de rulment, dar numai după ce are loc vânzarea și doar dacă asociația constată că nu există datorii”, se arată la art. 24 din HG nr. 1588/2007.