Home » Utile » Ce este moțiunea de cenzură și ce se întâmplă în cazul în care este votată

Ce este moțiunea de cenzură și ce se întâmplă în cazul în care este votată

Alexandru Cazacu / 10.09.2021, 10:20
Ce este moțiunea de cenzură și ce se întâmplă în cazul în care este votată

Cu siguranță, toată lumea a auzit măcar o dată termenul de ”moțiune de cenzură”. Cu toate acestea, nu mulți știu ce este moțiunea de cenzură. Haideți să vedem ce este totuși această moțiune de cenzură și ce se întâmplă atunci când este votată.

Ce este moțiunea de cenzură

În ceea ce privește moțiunea de cenzură, prin aceasta Parlamentul retrage mandatul acordat anterior executivului la guvernarea unei țări. Dacă parlamentul este bicameral, atunci camera care va iniția moțiunea este cea responsabilă de numirea guvernului respectiv. De obicei, moțiunea de cenzură este votată de majoritatea absolută a membrilor Parlamentului.

De fapt, moțiunea de cenzură reprezintă hotărârea unei adunări, aprobată prin vot, prin care aceasta își exprimă atitudinea, doleanțele sau revendicările în unele situații importante. Așadar, după cum am menționat mai sus, o moțiune de cenzură este modul prin care Parlamentul sancționează executivul, iar aceasta poate fi diferită de la o țară la alta.

Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură este votată

Ei bine, dacă moțiunea de cenzură este adoptată, mandatul de încredere acordat executivului de Parlament încetează, acesta fiind demis. După începerea discutării moțiunii, membrii celor două camere nu își mai pot retrage semnăturile. Așadar, dacă moțiunea de cenzură este votată de majoritatea membrilor Parlamentului, premierul este obligat să își înainteze demisia către președintele statului.

Astfel, imediat după demisia premierului, încep demersurile pentru formarea noului Guvern. Mai exact, partidele parlamentare sunt chemate de către președinte la consultări, unde vor fi prezentate propunerile pentru noul prim-ministru. În cazul în care, în urma consultărilor, o majoritate este de comun acord în privința noului premier, președintele țării anunță numele premierului propus. Acesta din urmă are la dispoziție un termen de zece zile, în care să vină în fața Parlamentului cu un Cabinet și să ceară votul de încredere al membrilor celor două camere.

Ce este moțiunea de cenzură și ce se întâmplă dacă este votată
Ce este moțiunea de cenzură și ce se întâmplă dacă este votată

Guverne din Romania care au căzut prin moțiunea de cenzură

Până în luna februarie 2020, Parlamentul României a demis prin moțiune de cenzură nu mai puțin de trei guverne. În următoarele rânduri, noi îți vome spune care sunt acestea.

Guvernul Emil Boc

În 2009, Guvernul Emil Boc a căzut în urma votului parlamentarilor. Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și UDMR, a primit 254 de voturi pentru și 176 împotrivă, potrivit rador.ro. Cu toate acestea, premierul a supraviețuit și a format atunci Cabinetul Boc 2.

Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu

Următorul a fost Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, care a avut și cel mai scurt mandat (88 de zile). În aprilie 2012, PNL și PSD au inițiat moțiunea de cenzură, care a fost adoptată după doar câteva zile și a dus șa demiterea Guvernului.

Guvernul Sorin Grindeanu

Această moțiune de cenzură a avut loc în anul 2017, atunci când Guvernul Sorin Grindeanu a fost demis de Parlament. Mai neobișnuit la această moțiune este că a fost singurul caz în care Puterea și-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un prim-ministru, o premieră în țara noastră. Așadar, moțiunea de cenzură a fost dezbătută în mai puțin de trei ore și votată pe 21 iunie în anul 2017.