Home » Când, unde, cum » Cea mai scumpă carne de vită din lume. O singură porție depășește 250 de dolari. De ce costă de fapt așa de mult

Cea mai scumpă carne de vită din lume. O singură porție depășește 250 de dolari. De ce costă de fapt așa de mult

Alexandru Cazacu / 22.11.2021, 10:30
Cea mai scumpă carne de vită din lume. O singură porție depășește 250 de dolari. De ce costă de fapt așa de mult

Există foarte puține animale crescute special pentru acest tip de carne, din care se prepară cea mai rară friptură din lume. Doar o singură porție poate ajunge la câteva sute de euro. Haideți să vedem care este cea mai scumpă carne de vită din lume.

Cea mai scumpă carne de vită din lume

Mai exact, una dintre cele mai scumpe tipuri de carne din lume este carnea de vită Wagyu. Aceasta este produsă în Japonia, fiind apreciată pentru gustul său uimitor. În restaurante, o friptură făcută din acest tip de carne poate ajunge la peste 260 de euro. Ba chiar mai mult de atât, vacile în sine se vând cu aproximativ 30.000 de dolari. Cu toate acestea, de ce este carnea de vită Wagyu atât de scumpă?

Vitele din rasa Wagyu au fost crescute inițial pentru rezistență fizică, iar în mușchii acestora există mai multe celule de grăsime distribuite uniform. Așadar, carnea animalelor este roz și extrem de fragedă și delicioasă. Ba chiar mai mult de atât, autoritățile nipone sunt foarte stricte în ceea ce privește producția de carne wagyu, pentru a proteja valoarea și calitatea acesteia.

În Japonia există patru rase care sunt considerate Wagyu. În Japonia, producția de carne de vită Wagyu este strict reglementată, iar testarea descendenților animalelor este obligatorie. Doar animalele cu cele mai bune gene sunt păstrate pentru reproducere. Dându-și seama de valoarea produsului lor unic, guvernul nipon a interzis exportul acestor vite.

Cea mai scumpă carne de vită din lume. Doar o singură porție ajunge la peste 250 de dolari
Cea mai scumpă carne de vită din lume. Doar o singură porție ajunge la peste 250 de dolari

Cum a ajuns carnea de vită Wagyu să fie cea mai scumpă din lume

Ei bine, istoria vitelor din rasa Wagyu are o legătură strânsă cu insula Shodoshima din Japonia. Datorită microclimatului  care seamănă cu cel mediteraneean, pe această insulă există foarte mulți cultivatori de măsline. Se pare că oamenii de pe insula Shodoshima cresc vite din această rasă încă din secolul al VIII-lea. După cum am menționat anterior, aceste animale erau crescute inițial ca animale de povară (pentru rezistență fizică), fiind folosite pentru lucrările din orezării.

Cu toate acestea, totul avea să se schimbe atunci când un fermier local a introdus măslinele care se găseau din belșug pe insulă în alimentația vitelor. Potrivit incredibilia.ro, crearea acestui tip de carne îi este atribuită lui Masaki Ishii, un fermier de pe insula niponă.

Fiind sătul să arunce o cantitate mare de turte de măsline în fiecare an, Masaki a decis să le găsească o întrebuințare. Așadar, fiind bogate în substanțe nutritive, fermierul a decis să își hrănească vitele din rasa Wagyu cu aceste turte care rămân după procesul de producție a uleiului de măsline. Ei bine, având un gust amar, inițial animalele nu s-au atins de ele. Cu toate acestea, bărbatul nu a renunțat la idee și a încercat să facă cumva ca turtele să fie pe placul vitelor.

Astfel, după mai multe încercări, Masaki a descoperit că turtele sunt mai apetisante pentru animale dacă sunt prăjite ușor, uscate și presate. Așadar, pe lângă faptul că a reușit să scape de deșeuri în folosul său, japonezul a revoluționat și gustul cărnii de vită Wagyu. Mai exact, introducând în dieta animalelor turtele de măsline, gustul cărnii a căpătat o aromă incredibilă, făcând friptura mai suculentă și mai delicioasă. De asemenea, carnea vitelor crescute cu măsline este ”mai fină decât untul”.