Home » Utile » Cele mai poluate orașe din România. Unde este situația extrem de îngrijorătoare. Top 10 locuri

Cele mai poluate orașe din România. Unde este situația extrem de îngrijorătoare. Top 10 locuri

Alexandru Cazacu / 26.05.2021, 12:40
Cele mai poluate orașe din România. Unde este situația extrem de îngrijorătoare. Top 10 locuri

În fiecare an, mor multe persoane în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului, iar acest lucru se întâmplă și în țara noastră. Ba chiar mai mult de atât, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu din 2020, în România se înregistrează cele mai multe victime ale poluării aerului. Iată care sunt cele mai poluate orașe din România.

Cele mai poluate orașe din România. Unde este situația extrem de îngrijorătoare

Conform raportului menționat, în România, unul din cinci decese are legătură directă cu aerul foarte poluat pe care îl respirăm. Nu mulți știu acest lucru, însă, România a ocupat anul trecut locul 57 în topul celor mai poluate țări din lume. Nici acum doi ani, în 2019, nu am fost mai prejos, fiind situați pe locul 54 în același clasament, realizat în baza particulelor din aer, care sunt un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

Ei bine, acum că știm aceste lucruri, haideți să vedem și care sunt orașele din țara noastră cu cel mai toxic aer. Top 10 cele mai poluate orașe din România, potrivit playtech.ro.

10. Măgurele

Spre surprinderea noastră, Măgurele este un oraș care a reușit să scadă foarte mult nivelul de poluare enorm. Mai exact, de la un nivel de poluare de 148, în anul 2006, Măgurele a ajuns la 11 în 2020.

Printre metodele folosite care au dus reducerea nivelului de poluare a fost scăderea traficului cu mașini personale și sporirea circulației cu mijloacele de transport în comun, dar și încurajarea mersului pe biciclete. De asemenea, alți factori importanți au fost și modernizarea sistemului de încălzire centralizată, dar și folosirea de automobile cu norme de poluare mai scăzute. Totodată, au fost vizate și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, dar și mărirea suprafeței de spațiu verde.

9. Baia Mare

Potrivit sursei citate, în 2020 nivelul de poluare din Baia Mare era de 12.5, iar în anul 2019, de 11,9. Din toamna anului trecut, orașul a intrat sub actul normativ care prevede pensionarea cu 2 ani mai devreme a rezidenților de cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare, municipiul fiind una din cele mai afectate zone industriale din România. Potrivit unor studii, speranța de viață a scăzut cu 12 ani, spre deosebire de restul orașelor din țară, iar mulți copii se nasc cu malformații sau prematur.

8. Drobeta-Turnu Severin

De asemenea, Drobeta-Turnu Severin se numără printre orașele prezente în acest top. Anul trecut, calitatea aerului din acest oraș arăta un indice de 12.7 micrograme de praf pe metru cub. În zilele în care vântul puternic aduce praf de pe halda de steril a termocentralei Halânga din marginea oraşului, aerul devine irespirabil. De asemenea, aerul devine de respirat și în localitățile din apropierea termocentralei. Autoritățile au investit aproximativ 60 de milioane de euro pentru stoparea poluării, însă nu au reușit să facă acest lucru, iar poluarea cu praf continuă atunci când bate vântul.

7. Botoșani

Deși în trecut Botoșaniul era considerat ca fiind unul dintre orașele cu cel mai curat aer, acum este situat pe locul al 7-lea în clasamentul celor mai poluate orașe din țara noastră. În acest oraș, nivelul de poluare în 2019 arată un indice de 13.3 micrograme de praf PM 2.5 pe metru cub de aer.

6. Cluj Napoca

În Cluj, nivelul de poluare era 13.1, în 2020, iar în 2019 indicele era de 15.7. Nu cu mult timp în urmă, Emil Boc a decis interzicerea centralelor termice de apartament, în condițiile poluării mari din cauza acestora. Cu toate acestea, decizia primarului din Cluj Napoca a stârnit nemulțumiri în rândul clujenilor.

5. Iași

Ei bine, chiar și orașul Iași se numără printre cele mai poluate orașe din România. Cu toate acestea, autoritățile luptă din greu pentru a combate poluarea, nivelul de toxicitate a aerului începând să fie moderat de la an la an. Astfel de la un coeficient mediu de poluare de 27 în 2018, s-a ajuns la un coeficient de 22.4 2018.

Cele mai poluate orașe din România
Care sunt cele mai poluate orașe din România

4. Târgu Mureș

La fel ca și în Baia Mare, locuitorii din Târgu Mureș pot ieși cu 2 ani mai devreme la pensie, din cauza poluării. În ceea ce privește calitatea aerului, în 2020 s-a înregistrat un nivel de 15.1 în zonele industriale din acest oraș, dar și în centrul orașului și în special în cartiere. Autoritățile locale sunt de părere că principala sursă de poluare din Târgu Mureș ar fi traficul.

3. București

Ei bine, am ajuns și la Capitala României. După cum ne așteptam, Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, dar și din Europa, cu un nivel ridicat de poluare. Se pare că principala problemă a poluării din Capitală o reprezintă dioxidul de carbon, rezultat mai ales în urma emisiilor de la mașinile vechi și cele cu motoare diesel. Coeficientul de poluare din 2020 a fost de 15.5, puțin mai scăzut de cel din anul 2019, când a fost de 18.4. De asemenea, Bucureștiul este situat pe locul 51 în topul celor mai poluate capitale din lume.

2. Brașov

În 2019, Brașovul stătea mult mai bine față de alte orașe, din acest punct de vedere, când a înregistrat un coeficient de poluare de 18. Cu toate acestea, în 2020, nivelul de poluare a crescut până la 18.3. Astfel, pentru a rezolva această problemă, autoritățile locale au decis să treacă la autobuze 100% electrice.

1. Calafat

Cu toate că pe site-ul oficial al orașului Calafat se arată că în oraș nu există factori poluanți emiși de surse de tip industrial, ci doar urban, al căror emisii nu depășesc limitele care  pot afecta populația, nivelul de poluare a atins în 2020 un coeficient de 18.6. Se pare că atât, traficul rutier, dar și emisiile de la gropile de gunoi ale orașului sunt factorii principali ale poluării.