Home » Life & Style » Obiective turistice în Cluj – un județ binecuvântat. 16 locuri de neratat

Obiective turistice în Cluj – un județ binecuvântat. 16 locuri de neratat

Bucur Ioana / 09.12.2020, 17:47
Obiective turistice în Cluj – un județ binecuvântat. 16 locuri de neratat

În inima Ardealului, Clujul este locul în care găsim unele dintre cele mai spectaculoase locuri din România. Această listă cu cele mai frumoase obiective turistice în Cluj va desmonstra că este una dintre cele mai potrivite destinații de vacanță pentru români.

Cele mai frumoase obiective turistice în Cluj – 16 locuri de neratat

Județul Cluj este renumit nu doar pentru ospitalitatea tipic ardelenească sau legendele fabuloase, ci și pentru unele dintre cele mai spectaculoase locuri din țară. Iată 16 obiective turistice în Cluj de neratat:

1. Piața Unirii și Biserica Sfântul Mihail

Din lista celor mai frumoase obiective turistice în Cluj nu poate lipsi Piața Unirii. Este cea mai mare, ca suprafață, dintre vechile piețe din centrul și sud-estul Europei. În trecut, aceasta era inima orașul medieval și are, în mijloc, Biserica Sfântul Mihail și statuia Matia Corvin. Piața Unirii este încadrată de alte clădiri celebre, precum: Palatul Banffy, ce găzduiește Muzeul de Artă, două clădiri construite în oglindă, clădirea fostei Primării și a Băncii Naționale sau Hotelul Continental, ridicat în anul 1894.

2. Piața Muzeului – obiective turistice în Cluj de neratat

Piața Muzeului și-a primit numele datorită Muzeului de Istorie al Transilvaniei. Este una dintre cele mai mari zone pietonale din oraș. Aici se găsește Biserica Franciscană, iar în centrul ei stă obeliscul Karolina, realizat în amintirea vizitei la Cluj a împăratului Francisc I soției acestuia, Carolina Augusta.

Obiective turistice în Cluj
Piața Unirii

3. Casa Matia Corvin

Numită și Casa Mehffy, clădirea a fost construită în secolul al XV-lea, în stilul architectural gotic, iar astăzi este sediul Universității de Arte și Design. Când funcționa ca han al orașului, în această clădire a venit pe lume Matia Corvin, pe 23 februarie 1443, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara.

4. Parcul Central

Un alt loc de neratat din lista celor mai frumoase obiective turistce în Cluj este Parcul Central, numit și Parcul Mare. Având o vechime de mai bine de 180 de ani, este una dintre cele mai mari zone de spații verzi din oraș. Este delimitat de Cluj Arena, Teatrul Maghiar de Stat și Someșul Mic. Parcul Central a fost înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

5. Obiective turistice în Cluj – Grădina Botanică

Nu plecați niciodată din oraș fără să faceți o vizită într-unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice în Cluj – Grădina Botanică. Aceasta se întinde pe nu mai puțin de 14 hectare și găzduiește, printre altele, peste o sută de specii de lalele, zambile, petunia, narcise sau 300 de specii de trandafir.

Obiective turistice în Cluj
Grădina Botanică

6. Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Romulus Vuia

Muzeul Etnografic găzduiește mai mult de 40.000 de obiecte țărănești tradiționale, specifice secolelor XVII-XX, precum și un fond documentar de peste 80.000 de piese. Este împărțit în secția pavilionară și Parcul Etnografic Romulus Vuia, secția în aer liber.

7. Cetățuia

Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice în Cluj este, de fapt, locul ce oferă o priveliște superbă a orașului. Cetățuia se află pe malul stâng al Someșului, fiind construită în perioada habsburgică, cu ziduri în formă de stea, cinci bastioane de colț, trei porți și un șanț de apărare.

8. Biserica Calvaria

Monument istoric și architectural, este cel mai vechi edificiu păstrat din fostul sat Mănăștur. În a doua parte a secolului al XI-lea, aici a funcționat abația benedictiană Monasterium Beatae Mariae de Clus. Lăcașul de cult, vechiul turn, detaliile arhitectonice sunt doar câteva dintre motivele pentru care a devenit una dintre cele mai vizitate obiective din Cluj.

Obiective turistice în Cluj
Bastionul Croitorilor

9. Obiective turistice în Cluj – Bastionul Croitorilor

Bastionul Croitorilor este unul dintre puținele turnuri ale vechii cetăți ce a rezistat până în ziua de astăzi. Fiecare turn din zid a fost finanțat de o breaslă de tâmplari, zidari și cizmari.

10. Muzeul Farmaciei

La câțiva pași de statuia lui Matei Corvin se află un loc inedit din lista principalelor obiective turistice în Cluj – Muzeul Farmaciei, înființat în clădirea în care a funcționat prima farmacie din Transilvania. Aici, vizitatorii pot vedea cum se se preparau „doctoriile minune”, cum erau păstrate și apoi puse la vânzare.

11. Teatrul Național și Opera Română

Atât Teatrul Național cât și Opera Română și-au deschis porțile publicului în anul 1919. Au fost construite în stil baroc-rococo și au o capacitate de o mie de locuri. Inaugurarea oficială a Operei Naționale a avut loc, însă, un an mai târziu, pe 25 mai 1920, cu opera „Aida” de Verdi.

12. Obiective turistice în Cluj de neratat – Canalul Morii

Canalul Morii a fost construit undeva în secolul al XVI-lea, pentru a asigura curățenia și igiena în oraș. Albia săpată atunci în pământ ar fi fost realizată pe un vechi braț al Someșului Mic.

13. Sala Polivalentă Cluj Napoca

Cu o capacitate de până la 10.000 de locuri, este cea mai modernă construcție din Cluj destinată organizării unei multitudini de evenimente, de la de la sporturi de contact (judo, box, arte marțiale etc) la gimnastică, hochei, tenis și alte sporturi de echipă (baschet, handbal, volei etc), până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte.

14. Parcul Rozelor

Parcul Rozelor este unul dintre cele mai „tinere” spații verzi din Cluj și este unul dintre cele mai îndrăgite locuri de clujenii de toate vârstele. Este străbătut de o pistă pentru biciclete, una pentru role, are locuri de joacă pentru copii, un skatepark de aproape o mie de metri pătrați, destinat de patinatorilor pe role, bicicletelor motocross, permițând organizarea unor competiții de mare anvergură.

Obiective turistice în Cluj
Biserica Piaristă

15. Obiective turistice în Cluj – Biserica Piaristă

Este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă, fiind și prima construcție ecleziastică în stil baroc din regiune.

16. Pădurea Hoia-Baciu

Cele 300 de hectare împădurite situate la doar câțiva kilometri de orașul Cluj-Napoca sunt, de zeci de ani, învăluite în mistere. Pădurea Hoia-Baciu este centrul unor activități paranormale intense, de la apariții fantomatice la OZN-uri. Mai multe publicații din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie au numit-o chiar cea mai înfricoșătoare din lume.