Home » Când, unde, cum » De ce e bine să aprinzi candela în casă și ce e bine să spui. Are o însemnătate imensă

De ce e bine să aprinzi candela în casă și ce e bine să spui. Are o însemnătate imensă

Alexandru Cazacu / 24.11.2021, 11:38
De ce e bine să aprinzi candela în casă și ce e bine să spui. Are o însemnătate imensă

Fie că este vorba despre candela de la biserică, fie că vorbim despre cea de acasă, flacăra acesteia ne aduce aminte de lumina cu care Mântuitorul ne luminează sufletul. Preoții ne învață că este bine să aprindem o candelă și să o punem în fața icoanei. Cu toate acestea, de ce e bine să aprinzi o candelă în casă și ce rugăciune trebuie să spui șa aprinderea acesteia? Ei bine, asta veți afla în continuarea acestui articol.

De ce e bine să aprinzi candela în casă. Ce semnificație importantă are

Mai întâi trebuie să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos (”Eu sunt lumina lumii”). După cum spuneam și mai sus, flacăra candelei din  casele noastre ne amintește de lumina cu care Iisus ne luminează sufletele și calea, însă aceasta nu este singura semnificație a acesteia.

De asemenea, prin untdelemnul din candelă îi aducem o mică jertfă lui Dumnezeu, prin care Îi arătăm credința, dragostea și recunoștința față de El. Totodată, este bine să aprinzi o candelă în casă deoarece lumina acesteia este considerată a fi protectoare. Astfel, duhurile rele nu vor intra în locuința în care este aprinsă o candelă, pentru că acestea iubesc întunericul și se feresc de lumină și credință.

O candelă aprinsă ne amintește totodată și de pilda celor zece fecioare. Acestea îl așteptau pe Hristos cu candele aprinse, însă cinci dintre ele nu au avut destul untdelemn și au plecat să mai cumpere, iar astfel au pierdut venirea Mântuitorului.

”Candela este lumina de veghere, de priveghere, pe care ar trebui să o ținem tot timpul aprinsă în casă. Vă amintiți pilda fecioarelor din Evanghelie, care așteptau pe Mântuitorul, cu candelele aprinse. Cele care nu au avut suficient untdelemn pentru a arde continuu candelele au pierdut venirea Mântuitorului. Arderea continuă a candelei este răspunsul creștinului la îndemnul Mântuitorului:  ”Privegheați că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.” (Matei 25, 13)”, potrivit doxologia.ro.

De ce e bine să aprinzi o candelă în casă
De ce este bine să aprindem o candelă în casă

Alte semnificații ale unei candele aprinse

Totodată candela aprinsă ne aduce aminte de caracterul luminos al Sfinților în fața cărora o aprindem. De asemenea, aceasta este dovada unei mustrări pe care o avem ca urmare a faptelor mai puțin bune pe care le-am săvârșit.

Aprinderea unei candele ne poate arăta și faptul că, așa cum candela nu se aprinde singură, așa nici noi nu ne mântuim decât primind focul sfânt al harului lui Dumnezeu, iar așa cum arde flacăra candelei, așa și noi vom căuta să facem întotdeauna doar bine.

Ce rugăciune trebuie să spunem la aprinderea candelei

De asemenea, atunci când aprind o candelă în locuința lor, creștinii rostesc și o frumoasă rugăciune. Iată cum sună aceasta:

”Prea Sfântă și Înaltă Treime, primește dragostea mea înaintea Ta și arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele și șterge mulțimea răutăților mele și dă-le îngropării și uitării Tale, Doamne. Amin!

Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu și o du înaintea Fiului și Dumnezeului nostru pentru iertarea păcatelor noastre! Amin!”