Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să pui două nume la copil și cum e indicat, de fapt, să alegi numele de botez

De ce nu e bine să pui două nume la copil și cum e indicat, de fapt, să alegi numele de botez

Ileana Mladinoiu / 05.06.2022, 10:32
De ce nu e bine să pui două nume la copil și cum e indicat, de fapt, să alegi numele de botez

Unii părinți aleg să atașeze un al doilea nume de botez, uneori un al treilea, copilului lor. Acest lucru nu este în niciun caz o obligație. Părinții sunt liberi să pună sau nu mai multe prenume, dar, în general, se opresc la două sau chiar trei. Exista obiceiul ca bebelușul să poarte prenumele nașului, nașei sau al bunicilor. Tradiția diferă de la țară la țară. În Franța, de exemplu, tradiția era ca un copil să poarte prenumele tatălui său, care era și cel al bunicului, în timp ce al doilea se alegea din afara familiei.

De ce nu e bine să pui două nume la copil și cum e indicat să alegi numele de botez

Desigur, puteți alege prenumele care vă plac. Pot fi oferite în amintirea cuiva drag, o bunică, un unchi, un văr etc. Dar pot fi și nume care ți se par prea lungi, prea scurte, prea originale pentru viața de zi cu zi. Pot fi și părinți care le cer nașilor să aleagă un prenume care le place, alții solicită, totuși, părerea surorii mai mari. Se întâmplă chiar ca părinții să-i atașeze unui copil propriul prenume prin masculinizarea sau feminizarea acestuia, în funcție de sexul bebelușului. Pe scurt, posibilitățile sunt numeroase și alegerea foarte vastă. Dar e bine să pui două nume? Încercăm să explicăm mai jos.

În cartea numită „Molitfelnic”, printre rugăciunile sau rânduielile aflate în legătură cu nașterea unui prunc se află și cea numită „Rugăciunea la însemnarea pruncului când i se pune numele”. Aceasta se citește în a opta zi după naștere, atunci când și Pruncului Hristos i s-a pus numele.
Deoarece nu este încă botezat, pruncul este adus la biserică, în pridvor sau în pronaos, unde are loc această rânduială, scrie crestinortodox.ro

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Apoi, preotul însemnează pruncul cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, pe gură și în dreptul inimii, pentru luminarea minții, a gândurilor, pentru păzirea căilor celor drepte, a cuvintelor curate, pentru întărirea în dragoste și blândețe. Tot părintele rostește rugăciunea specială, după care pruncului i se pune numele cu care se va identifica și se va numi toată viața, numele cu care se va prezenta la Dreapta Judecată.

Dacă e să privim lucrurile din punct de vedere civil, conform sursei citate, pruncul primește numele chiar în ziua nașterii, atunci când este înscris în acte, la Oficiul Stării Civile, de către părinți. Trecut în Certificatul de naștere, numele se repetă și în rugăciunea de punere a numelui, precum și în Certificatul de botez.

Să aflăm dacă e bine să dăm două nume copiilor la botez

A pune două sau mai multe nume aceleiași persoane umane unice, conform doxologia.ro, demonstrează „o împrăștiere și o împărțire între două unități valorice diferite”. Orice nume are în inima părintelui sau ai celor cu care copilul vine în contact mai târziu o anumită rezonanță. Unele plac, altele dimpotrivă. Și nu fiindcă numele ar avea ceva în ele însele, ci pentru că fiecare este umplut cu duhul celui pe care l-am întâlnit purtând acel nume.

Astfel se naște o relație strânsă între persoana și numele pe care-l purta, văzând de aici că numele nu este ceva pus de amuzament sau de etichetă, ci un lucru cu mult mai profund. În Sfânta Scriptură, numele lui Dumnezeu este un nume cu putere, fiind chiar și doar rostit.

De ce nu e bine să pui două nume la copil
De ce nu e bine să pui două nume la copil

Când omul are un singur nume, toata personalitatea lui se concentrează în acel nume. Astfel, când un prunc este numit Vasile, acela ajunge să-și umple tot numele cu faptele și viețuirea sa. Însă atunci când pruncului i se dau mai multe nume de botez, precum Ana Maria, de exemplu, el se va concentra pe unul singur, celălalt rămânând de prisos.

Atunci, de ce să-i punem copilașului două nume, dacă el este strigat doar pe unul singur. În viața obișnuită, nu am întâlnit persoane care să-și strige copilul cu ambele nume deodată. Nicolae Necula, fost decan al Facultății de Teologie din București și profesor de Liturgică ne spune:

„A existat și mai persistă încă practica de a pune două sau mai multe nume copiilor, ceea ce este complet neindicat și incomod, pentru că, în realitate, aceștia sunt chemați cu un singur nume de către cei din jur, iar uneori cu un diminutiv care le anulează pe toate celelalte, care rămân doar un balast scriptologic”.

Singurul lucru pe care îl puteți face, ținând cont că numele de botez nu mai poate fi schimbat, este de a da copilașilor un singur nume, și acela de sfânt.

Cum e indicat, de fapt, să alegi numele de botez

Am amintit la început că, potrivit tradiției noastre, copilul lua întotdeauna numele nașului, o tradiție ce nu este propovăduită de biserică, ținând cont că pruncul trebuie să poarte numele unui sfânt și nu al unei rude, sfânt căruia va trebui să îi și urmeze cu viețuirea.

În vremurile actuale, părinții hotărăsc numele pruncului și nu nașul. Însă, sunt cazuri când nașul pune copilului un nume, iar părinții pe cel de-al doilea. Gândiți-vă la faptul că un copil nu este un obiect aflat la discreția tuturor. Este o persoană umană deplină meritând toată considerația cuvenită.

Recomandat ar fi ca numele de sfânt ales să fie unul aflat în calendar, în ziua în care s-a născut copilașul. Dacă acest nume nu se potrivește cu dorința nașilor și a părinților, deoarece sunt mulți sfinți cu nume grele sau străine pământului nostru românesc, se poate alege numele oricărui alt sfânt din calendarul ortodox, mai apropiat sau mai îndepărtat de ziua nașterii pruncului.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128