Home » Utile » De ce nu trebuie să încălzeşti mâncarea la microunde în recipiente din plastic. Avertismentul unui celebru specialist

De ce nu trebuie să încălzeşti mâncarea la microunde în recipiente din plastic. Avertismentul unui celebru specialist

Redactia Redactia / 05.03.2025, 09:55
De ce nu trebuie să încălzeşti mâncarea la microunde în recipiente din plastic. Avertismentul unui celebru specialist

Încălzești mâncarea la microunde în recipiente din plastic? Află de ce această practică poate fi periculoasă pentru sănătatea ta! Un reputat cercetător trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile ascunse ale expunerii alimentelor la chimicale nocive.

Cuptoarele cu microunde sunt o soluție rapidă și comodă pentru a reîncălzi mâncarea, însă utilizarea recipientelor din plastic poate avea consecințe grave asupra sănătății. Potrivit dr. Shanna Swan, un epidemiolog de renume mondial, plasticul conține substanțe chimice periculoase care pot migra în alimente atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. „Nu puneți niciodată plastic în cuptorul cu microunde”, a spus aceasta, potrivit Surrey Live.

Substanțele toxice din plastic și impactul asupra sănătății

Cele mai periculoase chimicalele din plastic sunt:

  • ftalații – aditivi utilizați pentru a face plasticul mai flexibil. Studiile au demonstrat că aceștia pot provoca probleme grave de sănătate, inclusiv: stm și alergii, ADHD și tulburări de neurodezvoltare, cancer de sân, diabet de tip II, probleme de reproducere și infertilitate masculină.
  • BPA (Bisfenol A) – un compus industrial folosit în fabricarea ambalajelor din plastic. Expunerea la BPA este asociată cu infertilitate, cancer, endometrioză, boli cardiovasculare, dezechilibre hormonale.

Un studiu recent a arătat că majoritatea oamenilor au niveluri măsurabile de BPA în organism, iar copiii mici sunt cei mai vulnerabili.

„Dacă puneți mâncarea într-un recipient din plastic și apoi îl expuneți la căldură, chimicalele din plastic vor migra în alimente. Acest lucru se întâmplă atât în cuptorul cu microunde, cât și atunci când lăsați o sticlă de apă din plastic în mașină, la soare. Nu vreți să amestecați aceste substanțe cu alimentele voastre, iar cel mai periculos scenariu este expunerea lor la căldură”, a mai spus dr. Shanna Swan.

Cum poți reduce expunerea la chimicalele din plastic

Pentru a proteja sănătatea familiei tale, experții recomandă utilizarea recipientelor din sticlă sau ceramică pentru încălzirea alimentelor, evitarea recipientelor din plastic, mai ales a celor care nu sunt sigure pentru microunde, evitarea reutilizării recipientelor din plastic pentru încălzirea alimentelor, evitarea expunerii sticlelor de plastic la căldură (de exemplu, lăsarea acestora în mașină, la soare).

În timp ce plasticul este prezent în aproape toate aspectele vieții noastre, utilizarea lui în bucătărie trebuie să fie atent controlată. Încălzirea alimentelor în recipiente din plastic poate duce la migrarea unor substanțe toxice în mâncare, crescând riscul unor afecțiuni grave. Alege soluții mai sigure și protejează-ți sănătatea!

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128