Home » Când, unde, cum » De ce orașul Mariupol din Ucraina este atât de important pentru Rusia. Cel puțin 4 motive

De ce orașul Mariupol din Ucraina este atât de important pentru Rusia. Cel puțin 4 motive

Alexandru Cazacu / 25.03.2022, 11:01
De ce orașul Mariupol din Ucraina este atât de important pentru Rusia. Cel puțin 4 motive

În ultimele zile, bombardamentele Rusiei asupra orașului Mariupol au devenit tot mai intense, acesta devenind cel mai devastat oraș din Ucraina. Află în continuare, de ce orașul Mariupol este atât de important pentru Rusia. Conform presei internaționale, există patru motive principale pentru care cucerirea acestuia este esențială pentru ruși.

Detalii despre orașul Mariupol din Ucraina

Mai întâi, haideți să aflăm câteva lucruri despre orașul Mariupol din Ucraina. Fiind situat în regiunea Donețk, pe malul Mării Azov, Mariupol dispune de un port comercial, gară și aeroport. În ceea ce privește populația, conform ultimelor date, orașul are un număr de aproximativ 490.000 de locuitori.

Din punct de vedere al industriei, orașul din sud-estul Ucrainei are două mari instalații de oțel (Azovstal și Illych). Aici se găsește și uzina „Azomaș” (inginerie mecanică), însă fiind oraș portuar, în Mariupol se realizează și construcții navale.

De ce orașul Mariupol este atât de important pentru Rusia

Jurnaliștii de la BBC au efectuat o analiză și au ajuns la concluzia că există patru motive pentru care cucerirea orașului Mariupol ar fi o victorie strategică importantă pentru ruși. De asemenea, în această situație, ucrainenii ar suferi o înfrângere majoră, potrivit Agerpres. Haideți să vedem care sunt aceste motive.

Coridor terestru între Donbas și Peninsula Crimeea

Chiar dacă ocupă doar o zonă neînsemnată din pe hartă, Mariupolul rezistă cu încăpățânare militarilor ruși care au primit ordin să iasă din Peninsula Crimeea. În încercarea lor de a se alătura camarazilor lor din regiunea Donabas, soldații ruși au declanșat o ofensivă spre nord-est.

Conform generalului britanic, Richard Barrons, ocuparea orașului Mariupol este vitală pentru planurile de război ale Rusiei. Dacă acesta este cucerit, rușii vor deține un control total asupra a mai bine de 80% din regiunile de coastă ale Ucrainei la Marea Neagră. În acest fel, Rusia va stopa comerțul maritim al Ucrainei și va izola și mai mult țara de restul lumii.

De ce orașul Mariupol este important pentru Rusia
De ce orașul Mariupol este important pentru Rusia / Foto: clădiri bombardate din Mariupol

Sugrumarea economiei din Ucraina

După cum am menționat și anterior, Mariupol este un oraș portuar foarte important, având ieșire la Marea Azov, parte a Mării Negre. În timp de pace, orașul este un punct cheie pentru exportul Ucrainei de cărbune, oțel și cereale către Orientul Mijlociu și alte locuri din lume. Așadar, dacă Ucraina pierde orașul Mariupol, ce a mai rămas din economia sa va suferi o lovitură grea.

Oportunitate de propagandă pentru Rusia

În caz că nu știați, orașul Mariupol găzduiește Brigada Azov, o unitate a miliției ucrainene. Ei bine, aceasta are mulți simpatizanți ai extremei de dreapta. Chiar dacă această unitate reprezintă doar un mic procent din forțele armate ale Ucrainei, existența sa a fost un instrument util de propagandă al Moscovei, oferindu-i un pretext de a spune populației că se află în acea zonă pentru eliminarea extremiștilor din Ucraina.

Așadar, dacă rușii capturează în viață mulți dintre combatanții Brigăzii Azov, probabil ei vor fi prezentați pe scară largă în mass-media rusă de stat pentru a discredita țara vecină și guvernul ucrainean.

Creșterea moralului

Totodată, dacă Rusia va reuși să cucerească orașul Mariupol, acest lucru îi va permite să arate populației sale (prin intermediul presei de stat) că țara își atinge obiectivele și face progrese din acest punct de vedere.