Home » Utile » De ce se tulbură de fapt zeama murăturilor. Greșeala pe care e bine să o eviți

De ce se tulbură de fapt zeama murăturilor. Greșeala pe care e bine să o eviți

Alexandru Cazacu / 08.11.2021, 10:06
De ce se tulbură de fapt zeama murăturilor. Greșeala pe care e bine să o eviți

Cel mai probabil, tuturor gospodinelor li s-a întâmplat măcar odată ca zeama murăturilor pe care le-au pus să se tulbure. Uneori, oricât de mult te-ai strădui, moarea nu rămâne limpede. Dar oare de ce se tulbură zeama murăturilor? Ei bine, veți afla acest lucru în rândurile de mai jos. Iată ce greșeală trebuie să evităm, pentru a ne putea bucura de murături perfecte pentru o perioadă mai lungă de timp.

De ce se tulbură zeama murăturilor

Unul dintre principalii factori care duc la tulburarea ușoară a acestui lichid este apariția acidului lactic, ca rezultat al fermentației. Cu toate acestea, în această situație, murăturile care au stat în zeama tulbure pot fi consumate fără probleme, dacă nu prezintă semne că s-ar fi stricat. Tot ce trebuie să faci este să le clătești înainte de a le mânca, deoarece zeama tulbure arată că murăturile au trecut printr-un proces de fermentație natural.

De asemenea, apa dură poate duce și ea la tulburarea moarei. Cu toate acestea, și în acest caz murăturile vor fi bune de consum, iar dacă vrei să eviți acest lucru, tot ce trebuie să faci este să fierbi apa înainte de a o pune la murături și să o lași pentru cel puțin o zi să decanteze. Apoi transferă încet lichidul într-un alt recipient, înainte de a-l folosi la murături, potrivit retetepractice.ro.

Sarea este foarte importantă la murături

Atunci când punem murăturile, trebuie să avem în vedere faptul că, sarea pe care o folosim nu trebuie să fie fină (sare iodată). Mai exact, pentru murături se folosește sare grunjoasă, specială.

De ce să nu folosim sare fină? Ei bine, pentru a preveni formarea de bulgări, în sarea de masă este adăugat un anume ingredient care să o mențină cât mai fină. Așadar, acest aditiv poate duce la tulburarea lichidului din borcanul cu murături, iar acestea se vor înmuia.

De ce se tulbură de obicei zeama murăturilor
De ce se tulbură zeama murăturilor

Zeama tulbure poate fi un semn al murăturilor stricate

De asemenea, zeama murăturilor se tulbură și atunci când legumele din borcan s-au stricat. Pe lângă tulburarea lichidului, mai sunt și alte semne că murăturile nu mai sunt bune. Mai exact, legumele vor fi mai moi, uneori pot apărea și pete albe sau negre. De asemenea, fără nicio îndoială mirosul murăturilor ne va da de bănuit, acesta nefiind foarte plăcut dacă murăturile sunt stricate. Așadar, dacă simți un miros urât și înțepător, ar cam trebui să renunți la murăturile respective.

Cu toate acestea, dacă depistezi problema la timp și nu a trecut mult timp de când ai pus murăturile, poți să remediezi situația. Tot ce trebuie să faci este să reiei procesul de punere a murăturilor și să sterilizezi din nou borcanul. Însă este necesară mai multă atenție a doua oară.

În concluzie, în ceea ce privește murăturile stricate, principalii vinovați fac de obicei parte din procesul de conservare. Este foarte important ca recipientele în care punem legumele să fie sterilizate. De asemenea, legumele pe care le punem la murat trebuie să fie sănătoase, proaspete și spălate corespunzător. Totodată, nu trebuie să uităm de fierberea saramurii.