Home » Utile » Diferența dintre BCA și cărămidă. Ce este mai potrivit pentru pereții unei locuințe

Diferența dintre BCA și cărămidă. Ce este mai potrivit pentru pereții unei locuințe

Alexandru Cazacu / 17.06.2022, 09:43
Diferența dintre BCA și cărămidă. Ce este mai potrivit pentru pereții unei locuințe

Care este diferența dintre BCA și cărămidă? Această întrebare este pe buzele multora dintre cei care urmează să își construiască o casă. Dacă și tu vrei să afli ce este mai potrivit pentru pereții unei locuințe, poți afla acest lucru în rândurile de mai jos. Hai să vedem care sunt principalele avantaje și dezavantajele ale celor două materiale.

Care este diferența dintre BCA și cărămidă

De obicei, atunci când vrei să îți construiești o casă, îți planifici totul până la cel mai mic detaliu. De la cum vrei să arate și până la materialele folosite, totul este important. Dar care este diferența dintre BCA și cărămidă. Ei bine, pentru a ne da seama care dintre aceste materiale este cel mai potrivit și mai bun pentru construirea unei locuințe, trebuie mai întâi să aflăm care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele.

Avantajele BCA-ului

Zidurile ridicate din BCA-uri au o durată de viață lungă. În plus, acest material este de 2-3 ori mai ușor decât cărămida ceramică. Pe lângă toate acestea, BCA-ul izolează foarte bine fonic, nepermițând zgomotelor din exterior să pătrundă în locuință.

Totodată, BCA-ul este un material anorganic și ignifug, așa că zidurile construite din BCA rezistă la flăcări între 2 și 6 ore, în funcție de grosimea lor. De asemenea, acest material nu favorizează apariția mucegaiului și, implicit, a igrasiei.

După cum bine știm, structura BCA-ului este poroasă, având multe goluri de aer, iar asta îl face un material termoizolant foarte bun. Fiind realizat dintr-un material ușor, BCA-ul este foarte simplu de utilizat. Așa se face că, o construcție din BCA poate fi executată cu până la 50% mai rapid decât cele realizate prin alte metode. În plus, este foarte ușor de tăiat și așezat în diferite poziții.

Dezavantaje

În ceea ce privește dezavantajele utilizării BCA-ului, acestea nu sunt chiar atât de multe. Totuși, lipirea acestor blocuri se face cu adeziv și nu cu mortar. BCA-ul nu poate absorbi greutatea clădirii, tocmai de aceea centurile și stâlpii din beton armat trebuie să o absoarbă.

Diferența dintre BCA și cărămidă
Diferența dintre BCA și cărămidă. Ce este mai potrivit pentru zidurile unei locuințe

Diferența dintre BCA și cărămidă – Avantajele blocului de cărămidă ceramică

În caz că nu știați, blocurile din cărămidă ceramică sunt realizate dintr-un amestec de nisip, apă și argilă. De asemenea, acestea pot fi făcute și din beton sau zgură, arse în cuptor la temperaturi foarte mari. Blocul de cărămidă de tip „porotherm” are goluri de aer la interior, iar astfel asigură o izolați termică și fonică foarte bună.

Cărămida are o rezistență la cutremure net superioară față de BCA. În plus, are o rezistență mecanică elevată și poate fi utilizată chiar și pentru pereții portanți. De asemenea, cărămida ceramică este extrem de rezistentă la foc.

Atunci când vine vorba de durata de viață, cărămida este mult mai durabilă decât blocul de BCA. În plus, are capacitatea de a absorbi o parte din greutatea structurii. Nici cărămida nu favorizează apariția igrasiei și a mucegaiului și este un produs 100% natural, potrivit casebinefacute.ro.

Dezavantaje

Cărămida nu izolează termic la fel de bine precum o face BCA-ul. Așadar, va fi nevoie de aplicarea unei termoizolații suplimentare. O altă diferență dintre BCA și cărămidă are legătură cu prețul. Mai exact, cărămida este mai scumpă și necesită un consum mai mare de mortar.