Home » Life & Style » Ce conține trusa de supraviețuire, în caz de cutremur. Lista completă cu obiectele necesare

Ce conține trusa de supraviețuire, în caz de cutremur. Lista completă cu obiectele necesare

Voicu Costin / 17.05.2022, 17:32
Ce conține trusa de supraviețuire, în caz de cutremur. Lista completă cu obiectele necesare

Seism sau Cutremur sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică. Cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore, seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate și mișcări non-seismice pentru cele provocate de om. Ce conține trusa de supraviețuire, în caz de cutremur?

Cele mai cunoscute zone din România unde au loc cutremure

Cutremurul din data de 4 martie 1977 a fost cel mai puternic înregistrat pe teritoriul țării noastre. La acea vreme, mai mulţi oameni și-au pierdut viața și foarte multe clădiri au fost distruse. De atunci, românii au rămas cu îngrijorarea că un nou cutremur de o asemenea magnitudine s-ar putea produce.

Specialiștii sunt de părere că șansele ca un nou cutremur să aibă loc în viitor pe teritoriul României, sunt destul de mari. Acest lucru poate fi posibil şi pentru că așezarea țării noastre arată un potențial crescut din punct de vedere seismic, aici putând avea loc cutremure și cu magnitudinea cuprinsă între 6 și 7 pe scara Richter.

Cea mai cunoscută zonă cu un astfel de potențial seismic este Vrancea. Cele mai multe cutremure din România au loc aici, iar acest lucru se întâmplă pentru că aceea este o zonă unde mai multe plăci tectonice se întâlnesc, fiind vorba despre zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. Cutremurele din această zonă se produc la adâncimi cuprinse între 60-200 de kilometri. Pe aceeași hartă seismică a României se regăsesc și regiuni precum Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Ce reprezintă trusa de supraviețuire în caz de cutremur?

În cazul producerii unui cutremur, experții recomandă să nu te panichezi și să acționezi rapid și eficient pentru a fi în siguranță, alături de membrii familiei tale. Foarte important este  și cutremurul să nu te prindă nepregătit. Astfel, obligativitatea,  în locuința privată să existe câteva obiecte care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Unul dintre aceste obiecte îl reprezintă trusa de supraviețuire în caz de cutremur.

Acest kit de supraviețuire în caz de cutremur sau alte situații de criză nu trebuie  lipsească, pentru  unele elemente ne pot fi de mare folos, în cazul unei catastrofe, indiferent de natură ei. Așa cum sugerează și denumirea, trusa de supraviețuire te poate ajută să supraviețuiești în caz de cutremur pentru o perioadă de minimum 72 de ore. În unele ţări europene, această trusă este obligatorie prin lege, dar în România, nu. Trusa o poți face şi tu pentru că ea conține elemente pe care le găsim peste tot în magazine.

Ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire în caz de cutremur?

Ea reprezinta un bagaj/ rucsac (sau mai multe, în caz ca sunt mai multi membri în familie) care nu trebuie să fie voluminos sau prea greu pentru a putea fi transportat cu ușurință. Periodic poti să verifici data de expirare ale produselor din kitul de supraviețuire. Iată care sunt articolele ce trebuie sa se regăsească în trusă:

  • Apă minimum 2,5 litri/persoană
  • Alimente uşoare şi neperisabile: biscuiţi, batoane energizante, conserve, etc.
  • Haine de sezon, pelerină de ploaie
  • Pătură termică sau sac de dormit
  • Aparat de radio cu baterii
  • Articole de igienă personală: săpun, pastă de dinți, periuţă de dinţi, hârtie igienică, etc.
  • Trusă medicală: medicamente personale (dacă urmezi un tratament), analgezice, antiseptice, spirt, soluție antibacteriană, bandaje, alcool sanitar, plasturi, mască medicinală, etc.
  • Un memory-stick cu copii ale documentelor personale: carte de identitate, asigurări, acte de proprietate, etc.
  • Bani cash, hartă
  • Mini-agendă cu numerele de telefon ale apropiaților.
  • Instrumente și obiecte utile: lanternă, fluier, baterie externă telefon, baterii, briceag, brichetă, farfurii și pahare de unică folosință, tacâmuri din plastic, etc.