Home » Life & Style » Timp liber » Cine a inventat scara Richter și cum poate fi folosită de fapt pentru măsurarea cutremurelor

Cine a inventat scara Richter și cum poate fi folosită de fapt pentru măsurarea cutremurelor

Alexandru Cazacu / 30.09.2021, 13:59
Cine a inventat scara Richter și cum poate fi folosită de fapt pentru măsurarea cutremurelor

Cu siguranță, toată lumea a auzit de scara Richter, cea care măsoară magnitudinea seismelor. Cu toate acestea, oare cine o fi inventat această scară? Află în rândurile următoare cine a inventat scara Richter și cum poate fi utilizată aceasta la măsurarea cutremurelor.

Cine a inventat scara Richter

Ei bine, scara Richter pentru măsurarea magnitudinii unui seism a fost inventată în 1935 de fizicianul și seismologul american, Charles F. Richter (26 aprilie, 1900 – 30 septembrie, 1985). Acesta s-a născut în Ohio, după care s-a mutat împreună cu mama sa la Los Angeles. A urmat Universitatea din California, iar mai apoi a studiat fizica la Universitatea Stanford și la Institutul de Tehnologie din California.

De asemenea, Richter a făcut parte din echipa Laboratorului Seismologic al Institutului Carnegie din Washington, Pasadena, California. Ulterior a predat atât fizică, cât și seismologie la Caltech. Împreună cu Beno Gutenberg, un alt profesor de la Caltech, el a dezvoltat scara de măsurare a cutremurelor asociată cu numele său.

Cum poate fi folosită scara Richter pentru măsurarea cutremurelor

În ceea ce privește scara Richter, aceasta este o scară logaritmică pentru măsurarea seismelor și este gradată de la 1 la 9. Intensitatea unui cutremur este determinată din logaritmul amplitudinii undelor înregistrate de seismografe. De obicei, pe scara Richter, magnitudinea unui seism este exprimată în numere întregi și fracții zecimale.

Mai exact, am putea spune despre un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter că este moderat, iar unul puternic ar putea fi atunci când are o magnitudine de 6,2. Așadar, datorită bazei logaritmice a scării, fiecare creștere a numărului întreg în magnitudine reprezintă o creștere de zece ori a amplitudinii măsurate, ca estimare a energiei.

Cine a inventat scara Richter
Cine a inventat scara Richter și cum poate fi folosită pentru măsurarea cutremurelor (Foto – Charles F. Richter)

Micro-cutremure și seime foarte puternice

Micro-cutremurele au o magnitudine de 2,0 sau mai puțin pe scara Richter și nu sunt resimțite de obicei de oameni. Acestea sunt înregistrate în general doar de seismografe locale. Ei bine, seismele cu magnitudini de circa 4,5 grade sau mai mari (câteva mii de astfel de cutremure pe an) sunt destul de puternice și pot fi înregistrate de seismografele mai sensibile din întreaga lume.

Pe de altă parte, cutremure foarte mari, precum cel care a avut loc în 1964, în Vinerea Mare din Alaska, au magnitudini de 8,0 sau chiar mai mari. Acestea au loc, în medie, o dată pe an. Până la dezvoltarea scării de magnitudine momentană, în 1979, scara Richter a cuantificat dimensiunea cutremurelor, însă nu are limită superioară. Recent, a fost concepută o altă scală numită scara de magnitudine a momentului pentru un studiu mai precis al marilor cutremure.

Trebuie să menționăm faptul că, scara Richter nu este utilizată pentru a exprima daunele produse de seisme. Mai precis, un cutremur care a produs multe daune materiale și victime într-o zonă dens populată, poate avea aceeași magnitudine ca un unul într-o zonă îndepărtată care nu face nimic altceva decât să sperie animalele sălbatice. Ba chiar mai mult de atât, cutremurele de sub oceane care, deși au o magnitudine foarte mare, nici măcar nu pot fi resimțite de oameni, potrivit greelane.com.