Home » Utile » În ce situații este permis accesul președintelui blocului la tine în apartament. Amenzi de până la 3000 de lei în caz contrar

În ce situații este permis accesul președintelui blocului la tine în apartament. Amenzi de până la 3000 de lei în caz contrar

Alexandru Cazacu / 05.05.2021, 09:34
În ce situații este permis accesul președintelui blocului la tine în apartament. Amenzi de până la 3000 de lei în caz contrar

Dacă locuiești într-un bloc de apartamente, trebuie să știi că un reprezentant al asociației de proprietari poate intra în apartamentul tău fără ca tu să îi dai acordul. În ce situații poate face acest lucru și cum poți fi sancționat dacă nu îi permiți să intre, poți afla mai departe.

În ce situații este permis accesul președintelui blocului la tine în apartament

După cum spuneam mai sus, pe baza unui preaviz motivat, în anumite circumstanțe, un reprezentat al asociației de proprietari, precum președintele blocului, poate să îți intre în apartament fără acordul tău. Ei bine, cei care refuză accesul membrilor asociației pot fi sancționați cu amenzi de până la 3.000.

După cum spune actuala lege a asociațiilor de proprietari, adică Legea nr. 196/2018, proprietarul are obligația de a permite accesul unui membru al asociației în apartamentul său, pentru realizarea unor lucrări de construcții sau reparații ori în situații de urgență.

Cu toate acestea, accesul în locuință fără acordul tău se poate face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociației, de cinci zile pentru construcții și reparații sau 24 de ore pentru situații de urgență, potrivit avocatnet.ro.

Nu doar președintele de bloc are dreptul să intre într-un apartament fără acordul proprietarului

Ei bine, este important să menționăm faptul că, președintele de bloc nu este singura persoană care are dreptul să intre în apartament în urma unei notificări. Chiar și administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot intra în apartament fără acordul tău, într-unul din cazurile prezentate mai sus.

Dacă locuiești la bloc și refuzi accesul în apartamentul tău persoanelor menționate, trebuie să știi că acest lucru poate aduce unele prejudicii celorlalți locatari din bloc, iar tu vei răspunde civil și penal pentru pagubele create.

În ce situații este permis accesul președintelui blocului la tine în apartament
Când poate președintele blocului să intre la tine în apartament

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care nu permit accesul persoanelor abilitate

De asemenea, este importat să menționăm că, potrivit Legii nr. 196/2018, locatarii care nu permit persoanelor abilitate să intre în apartament pentru lucrări de construcții și reparații ori în alte situații de urgență pot fi sancționați cu sume cuprinse între 500 și 3.000 de lei. Amenzile se aplică de către Poliția Locală, primari sau persoanele împuternicite de aceștia, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, proprietarii care își dau acordul și permit accesul în apartamentul lor, iar în urma lucrărilor de construcții sau reparați se aleg cu pagube, vor fi despăgubiți de către asociația de proprietari din fondul de reparații. Cu toate acestea, dacă proprietarul a fost păgubit iar reparația sau lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă, daunele vor fi acoperite de persoana fizică sau firma respectivă.

Legea menționată mai sus, stabilește toate aspectele legate de conviețuirea într-un bloc de apartamente, dar și condițiile în care se pot înființa și desfășura activitate asociațiile de proprietari. Așadar, dacă ești proprietar de apartament într-un bloc și sunt necesare diferite reparații, în care este implicat accesul în locuința ta, este bine să permiți accesul persoanelor abilitate să intre în casă.