Home » Știri » Legea promulgată de Iohannis. Părinții care beneficiază de zile libere la suspendarea sau limitarea cursurilor şcolare

Legea promulgată de Iohannis. Părinții care beneficiază de zile libere la suspendarea sau limitarea cursurilor şcolare

Alexandru Cazacu / 06.04.2021, 17:09
Legea promulgată de Iohannis. Părinții care beneficiază de zile libere la suspendarea sau limitarea cursurilor şcolare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care prevede acordarea de zile libere pentru părinți, la suspendarea sau limitarea cursurilor școlare. Despre ce lege este vorba puteți afla mai departe.

Părinții care beneficiază de zile libere. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Marți a fost promulgată legea care prevede că și în cazul familiilor monoparentale sunt acordate zile libere plătite pentru părinții care trebuie să supravegheze copii, dacă sunt suspendate sau limitate orele, care presupun prezența fizică a acestora în școli, ca urmare a răspândirii COVID-19, transmite Administrația Prezidențială.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 182/2020 cu privire la acordarea unor zile libere pentru părinti în vederea supravegherii copiilor și în situațiile în care activitatea didactică în unitățile de învățământ se desfășoară în scenariile prevăzute prin ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății.

Totodată, legea condiționează acordarea zilelor libere plătite pentru părinti de nedesfăşurarea activității în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu. Se mai prevede completarea art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020, astfel încât accesul la suma acordată în scopul achiziționării de pachete de bunuri și servicii tehnologice pentru salariații care au lucrat minimum 15 zile în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă să fie permis numai angajatorilor care și-au îndeplinit obligațiile legale de modificare a raportului de muncă al salariatului și au transmis datele înregistrate în Registrul electronic de evidentă a salariaţilor, în termenul legal de înregistrare a modificării, raportat la perioada stării de urgenţă.

Ce condiții trebuie să îndeplinească părinții

Aceste zile libere plătite se vor acorda părinților care îndeplinesc următoarele condiții:

  • a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreşcolară;
  • b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere, se află într-una dintre situațiile prevăzute la art.3 din Legea nr.227/2010 privind alocația pentru susținerea familiei.

De asemenea, există și opțiunea de a alege între acordarea de zile libere sau majorarea salarială suplimentară, atât pentru familia monoparentală, cât și pentru situațiile în care ambii părinti își desfășoară activitatea într-unul dintre domeniile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, penitenciare și unitățile sanitare publice, în acest caz beneficiind doar unul dintre părinți, în funcție de opțiunea exprimată.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții își pot lua zile libere
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții își pot lua zile libere

Cum se stabilește numărul de zile libere

Aceste prevederi se aplică și în cazul limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreşcolară, în situațiile reglementate prin ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății. În acest caz, numărul zilelor libere plătite se stabilește în funcție de perioada prevăzută:

  • a) de hotărârea comitetului județean pentru situații de urgenţă/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgenţă, în cazul în care limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile/instituțiile de învățământ se stabilește prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgenţă/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgenţă, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ/de educație timpurie antepreşcolară pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității;
  • b) de decizia conducerii unității/instituției de învățământ, în cazul în care limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitatea/instituția de învățământ se stabilește ca urmare a apariției cazurilor de îmbolnăvire în unitatea de învățământ/de educație timpurie antepreşcolară.