Home » Știri » Bacalaureat și Evaluarea Națională 2021. Cum se vor desfășura, anul acesta, examenele

Bacalaureat și Evaluarea Națională 2021. Cum se vor desfășura, anul acesta, examenele

Alexandru Cazacu / 05.03.2021, 17:03
Bacalaureat și Evaluarea Națională 2021. Cum se vor desfășura, anul acesta, examenele

Ministerul Educației vine cu vești noi despre examenele din acest an. Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre Bacalaureat și Evaluarea Națională. Cum vor da elevii examenele în 2021, veți afla în continuarea articolului.

Bacalaureat și Evaluarea Națională 2021. Cum se vor desfășura examenele în 2021

Sorin Cîmpeanu a vorbit la Antena 3 despre testele elevilor din acest an. Potrivit ministrului Educației, elevii se vor prezenta la fizic la Evaluarea Națională și Bacalaureat indiferent de scenariu. Mai mult de atât, ministrul susține că elevii din clasele terminale a VIII-a și a XII-a ar putea participa la cursuri chiar și în scenariul roșu, dar deocamdată nu s-a ajuns la un acord cu Ministerul Sănătății.

”Evaluarea Națională și Bacalaureatul, fiind examene naționale, nu se organizează pe scenariul verde, galben, roșu, ci sunt naționale. Și așa cum este construit sistemul educational de acum sunt un punct de inflexiune pentru viitorul oricărui tânăr din acest stat, deci sunt un punct de inflexiune, în ultimă instanță, pentru viitorul acestei țări.

Se poate asigura posibilitatea de prezență fizică a elevilor din clasele terminale, cu respectarea tuturor normelor sanitare, în așa fel încât acest lucru să nu contribuie la creșterea riscului de infectare peste limitele gestionate”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Cum se vor desfășura examenele în 2021
Cum se vor desfășura examenele în 2021

Elevii din clasele terminale ar putea merge la ore în scenariul roșu

În contextul în care rata de infectare a crescut în ultimele zile, ministrul Educației susține că se discută în privința prezenței fizice a elevilor din clasele terminale la orele de curs, însă nu s-a ajuns deocamdată la un acord.

”Vom insista pentru prezență fizică a elevilor din clasele terminale, chiar dacă în acest moment, recunosc cinstit, încă nu am ajuns la un acord. Important este să ajungem la un acord curând, pentru că, așa cum corect ați observat, rata de infectare crește, iar dacă se menține în acest ritm, vor fi mai multe localități, deci foarte multe școli care vor intra în scenariul roșu și vor stopa accesul elevilor de clasa a 8-a și a 12-a, ceea ce nu este bine”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu

Potrivit informațiilor publicate de către Direcția de Sănătate Publică, vineri, 5 martie, Capitala a ajuns la rata de infectări de 3,05 la mia de locuitori, intrând astfel în scenariul roșu. Așadar, conform cu reglementările în vigoare, școlile gimnaziale și liceele se închid, iar orele se vor face online. Pe de altă parte, creșele și grădinițele rămân deschise, iar elevii din clasele primare vor merge în continuare la școală.

După cum spuneam mai sus, ministrul Educației i-a propus ministrului Sănătății modificarea ordinului comun, pentru ca elevii din clasele terminale să se prezinte fizic la școală chiar și în scenariul roșu, în contextul în care aceștia vor trebui să se pregătească pentru examene.

De asemenea, potrivit reglementărilor în vigoare, în localitățile care au depășit rata de 3 la mia de locuitori și sunt în scenariul roșu, se vor închide la interior restaurantele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc.