Home » Știri » De unde provine apa de la robinet pe care o beau bucureștenii. Puțini știu că vine din aceste locuri

De unde provine apa de la robinet pe care o beau bucureștenii. Puțini știu că vine din aceste locuri

Alexandru Cazacu / 09.02.2021, 14:15
De unde provine apa de la robinet pe care o beau bucureștenii. Puțini știu că vine din aceste locuri

Voi știați de unde provine apa de la robinet pe care o primesc cei aproximativ trei milioane de români din județele București și Ilfov? Va spunem noi, este vorba despre râurile Dâmbovița și Argeș. Mai departe vă vom spune cum ajunge apa din aceste râuri în casele bucureștenilor.

De unde provine apa de la robinet pe care o beau bucureștenii

Mai exact, până să ajungă în casele locuitorilor din Capitală, apa venită din cele două râuri trece prin mai multe procedee de purificare. Apa bucureștenilor este adusă printr-un sistem de conducte lung de aproape 2.300 de kilometri și 246 de kilometri de apeducte. Cu toate acestea, înainte de a ajunge la robinetele din București, apa este filtrată și tratată de trei uzine (Roșu, Arcuda și Crivina). Doar în capitală și împrejurimi se produc zilnic aproximatix 962.000 de metri cubi de apă potabilă.

Se pare însă că românii beau din ce în ce mai puțină apă de la robinet. Potrivit unui studiu din 2016, fiecare român consuma în medie aproape 80 de litri de apă îmbuteliată. Cu toate acestea, consumul nu este foarte mare, deoarece se află sub media europeană de 105 litri pe cap de locuitor.

Uzina de la Crivina

Această uzină produce apă potabilă pentru bucureșteni începând din luna iulie 2006. Stația de epurare are o filieră de tratare care purificarea apei prin eliminarea tuturor toxinelor și substanțelor nedorite din apa râului Argeș. În acest proces, pe lângă etapele clasice de tratare, uzina folosește și tratarea cu ozon.

Totodată printre altele, prin această metodă de tratare se evită și contaminarea filtrelor cu o serie de germeni. În felul acesta particulele foarte fine (aflate în suspensie în apă) se adună sub acțiunea unui coagulant. Așadar, apa este recirculată și cu ajutorul reactivilor introduși, aglomerările de particule devin din ce în ce mai mari, depunându-se în cele patru decantoare lamelare existente la uzina de la Crivina. În această etapă, apa devine foarte limpede.

De unde provine apa de la robinetele din Capitală
De unde provine apa de la robinetele din Capitală

După aceste procedee, apa este dirijată în filtre cu nisip unde sunt eliminate toate particulele care au reușit să treacă. Astfel, apa devine mult mai limpede, obținând toți parametri necesari unei ape potabile. După toate acestea urmează o nouă etapă de dezinfecție cu clor gazos în timpul căreia se elimină bacteriile și paraziții.

Gabriela Firea, despre apa de la robinetele din Capitală

În urmă cu ceva timp pe vremea când era primarul general al Capitalei, Gabriela Firea susținea că cei de la Apa Nova dădeau asigurări că apa de la robinetele din București este potabilă și că se fac teste în acest sens.

”Apa Nova a dat asigurări că apa de la robinet din București este potabilă și că se fac zilnic teste complexe în acest sens. Pentru a confirma și reatesta calitatea apei potabile, Apa Nova prelevează și testează zilnic probe din cele 54 de puncte fixe stabilite de comun acord cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) București și Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, din sistemul de distribuție a apei care acoperă întreg orașul, probe care sunt analizate în unul dintre laboratoarele acreditate Apa Nova, cât și în laboratoarele altor instituții”, scria Gabriela Firea pe Facebook, la începutul anului trecut.