Home » Știri » Când intră o localitate în scenariul roșu și ce măsuri se iau. Ce urmează să se întâmple în București

Când intră o localitate în scenariul roșu și ce măsuri se iau. Ce urmează să se întâmple în București

Alexandru Cazacu / 05.03.2021, 15:13
Când intră o localitate în scenariul roșu și ce măsuri se iau. Ce urmează să se întâmple în București

Potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică vineri, 5 martie, în Capitală, rata de incidență a depășit pragul de 3 la mia de locuitori. Astfel, Bucureștiul intră în scenariul roșu. Ce măsuri se vor lua în acest caz?

Când intră o localitate în scenariul roșu și ce măsuri se iau

Scenariul roșu este considerat scenariu de avarie, asta însemnând că s-au infectat cu noul coronavirus mai mult de 3 persoane la o mie de locuitori în ultimele 14 zile. Potrivit reglementărilor în vigoare, când rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori, restaurantele se închid la interior, la fel se va proceda și în cazul cinematografelor, teatrelor, sălilor de noroc, dacă Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență Hotărăște acest lucru.

Dar ce se va întâmpla cu școlile? Ei bine, potrivit ordinului miniștrilor Educației și Sănătății, creșele și grădinițele vor rămâne deschise, iar la școală vor merge doar elevii din clasele 0-4. Cu toate acestea, deciziile de restricționare trebuie luate de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Ce se întâmplă cu școlile în cele trei scenarii

  • Localitățile din scenariul verde sunt cele în care rata de infectare este de până la 1 la mia de locuitori. În acest scenariu toți elevii merg fizic la școală.
  • În scenariul galben sunt localitățile în care rata de infectare este între 1 și 3 la mia de locuitori. Ei bine, în acest caz vor merge la școală copii de grădiniță, cei din ciclul primar și elevii din anii terminali (clasele a VIII și a XII-a). Iar toți ceilalți vor face cursurile online.
  • În scenariu roșu, după cum spuneam mai sus, unde rata de infectare depășește pragul de 3 la mia de locuitori, creșele și grădinițele vor rămâne deschise și elevii din ciclul primar vor merge la școală, iar ceilalți elevi vor face orele de curs online.

În cazul în care rata de infectare depășește pragul de 6 la mia de locuitori, în acea localitate absolut toți copii stau acasă și fac școala online.

Când intră o localitate în scenariul roșu
Ce se întâmplă cu școlile în scenariul roșu

”Ne așteptăm la ce e mai rău”

După ce vineri Bucureștiul a depășit rata de 3 la mia de locuitori, managerul Institului Matei Balș din Capitală, Cătălin Apostolescu a spus că se așteaptă la ce e mai rău, în contextul în care ar putea crește numărul pacienților de la ATI. Potrivit lui Apostolescu, în cazul în care unii pacienți nu vor mai avea loc, vor fi trimiși în alte orașe.

”Ne așteptăm la ce e mai rău. Ne așteptăm să crească numărul de pacienți, dar și de pacienți cu forme grave la Terapie Intensivă. Gradul de ocupare a depășit acum 95%. Se va ajunge rapid de tot la colmatarea spitalelor COVID. Unii pacienți ar putea să nu mai aibă loc să fie primiți și va trebui să fie trimiși în alte orașe.”, a Cătălin Apostolescu, potrivit capital.ro.

De asemenea, în zona ”roșie” mai sunt următoarele județe:

  • județul Timiș care urcă la o incidenţă de 5,50 cazuri de infectări cu COVID-19 la mia de locuitori;
  • Brașov cu 3,25 la mia de locuitori;
  • Cluj cu o incidență de 3,60 la mia de locuitori;
  • Ilfov cu 3,31.