Home » Știri » Istoria Spitalului Matei Balș și a numelui pe care îl poartă. Cum s-a ajuns la incendiul violent și ce explicații au autoritățile din România

Istoria Spitalului Matei Balș și a numelui pe care îl poartă. Cum s-a ajuns la incendiul violent și ce explicații au autoritățile din România

Violeta Badea / 29.01.2021, 13:28
Istoria Spitalului Matei Balș și a numelui pe care îl poartă. Cum s-a ajuns la incendiul violent și ce explicații au autoritățile din România

Istoria Spitalului Matei Balș și a numelui pe care îl poartă. Cum s-a ajuns la incendiul violent și ce explicații au autoritățile din România. Incendiul puternic care a izbucnit vineri dimineață, 29 ianuarie 2021, la Institutul „Matei Balș” din Capitală a șocat pe toată lumea. Aceasta este cea de-a doua situație de acest gen după cea de la Piatra Neamț. În acest articol vom vorbi despre istoria spitalului și cum s-a ajuns la acestă tragedie.

Istoria Spitalului Matei Balș și a numelui pe care îl poartă

În anul 1880 au fost construite primele barăci de izolare a bolilor contagioase în cadrul Spitalului „Colentina” al Eforiei Spitalelor Civile. Acest spațiu se pare că exista încă din anul 1864. După aproximativ 14 ani, barăcile respective s-au transformat în două pavilioane. Capacitatea inițială era de 40 de paturi. Dar lucrurile nu s-au oprit aici.

În anul 1921 s-a ridicat și cel de-al treilea pavilion care avea o capacitate de 25 de paturi.  Astfel, s-a format cel mai vechi spital de boli contagioase, din România. Primul medic care a condus instituția a fost Calistrat Grozovici, între anii 1862 și 1919. Dar cine este Matei Balș? Cel al cărui nume este asociat astăzi cu această instutuție.

Matei Balș s-a născut pe data de 6 ianuarie 1905 în București. Acesta a trăit până la vârsta de 84 de ani când a murit la Geneva. Acesta a fost întemeietorul școlii moderne românești de bacterologie clinică, laureat al Premiului de Stat clasa I, pentru descoperirea nitrofuranului și aplicarea lui în febra tifoida.

În anul 1941, Matei Balș a preluat la unitatea spitalicească secția de contagioși adulți. Medicul s-a făcut cunoscut prin lupta pe care a dus-o pentru diagnosticul și terapia etiologica a infecției. De asemenea, Matei Balș a publicat nu mai puțin de 350 de lucrări științifice în țară și 35 în străinătate. Câteva dintre acestea sunt folosite și se aplică totul chiar și astăzi: Introducere în studiul patologiei infecțioase (1958), Antibioticele (1966), Terapia infecției (1975) și Laboratorul clinic în infecții (1982).

Medicul a făcut din Matei Balș un spital de renume, având peste 700 de paturi, numeroase laboratoare, trei clinici și 100 de paturi pentru o secție militară. De la cele două pavilioane s-a ajuns la o cifră de șase. Astfel, în anul 1999 instituția spitalicească primește numele de „Matei Balș”. Pentru contribuțiile deosebite pe care le-a avut în medicină, Matei Balș a fost decorat cu Crucea Regina Maria (1942) și Medalia muncii cl. I (1966), iar în 1973 a devenit Medic Emerit al RSR. Înprezent, Institutul „Matei Balș” este unul dintre spitalele în care sunt tratați bolnavii de Covid-19.

Incendiu la Matei Bals
Incendiu la Matei Bals

Cum s-a ajuns la incendiul violent și ce explicații au autoritățile din România

Spitalul „Matei Balș” a fost cuprins de un incendiu puternic vineri dimineață. Cinci persoane și-au pierdut viața și alte zeci sunt rănite, unele chiar în stare gravă. Conform ISU și Ministerului Sănătății, patru persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. Încă nu se știe deocamdată care este motivul care a dus la acestă tragedie, se fac cercetări, iar medicii au fost chemați la audieri.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a dprecizat că nu au existat probleme cu căldura, la Institutul „Matei Balș” sau la blocurile din propiere, citat de digi24.ro. Însă se pare că sunt anumite probleme mai vechi de care primarul știa, precum nişte tuburi de oxigen care ar fi explodat, scrie impact.ro.

O altă variantă ar fi existența unor aeroterme cu care pacienţii erau nevoiţi să se încălzească, însă nu se știe nimic clar până nu se va încheia ancheta.