Home » Utile » Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 22 mai 2021. Zona unde bucureștenii respiră cel mai nociv aer

Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 22 mai 2021. Zona unde bucureștenii respiră cel mai nociv aer

Alexandru Cazacu / 22.05.2021, 09:11
Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 22 mai 2021. Zona unde bucureștenii respiră cel mai nociv aer

Indicele calității aerului în București, sâmbătă, 22 mai 2021. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare. Care este cea mai poluată zonă în această dimineață.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 22 mai

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 22 mai
Care este calitatea aerului în principalele cartiere din București

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Joi, 20 mai, ora 8.00, indicele calității aerului în București arată un nivel mediu, spre scăzut de poluare în majoritatea zonelor din București.

Sector 1 

Ca și zilele trecute, stația Aerogării este una dintre cele mai poluate zone din București. Astăzi, aceasta se află pe locul al doilea în ceea ce privește cel mai ridicat indice de poluare, 63. Puțin mai poluat este aerul din zona Expoziției, unde nivelul de poluare este foarte scăzut, indicele fiind 22.

Sector 2

Ca și ieri, acest sector dă astăzi zona cu cel mai mare indice de poluare. Astfel, astăzi în jurul orei 9:00, în zona Baicului, indicele este 66, și la Doamna Ghica 27. La polul opus se află zonele Universitate și Pantelimon, unde indicele este de 16 și respectiv 18.

Sector 3

În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește la stația Fizicienilor, 26. De cealaltă parte, zona cu cel mai ridicat indice de poluare din acest sector este zona Pallady, unde indicele calității aerului este 64.

Sector 4

După cum ne-am obișnuit, în sectorul 4, găsim și astăzi cel mai mic nivel de poluare din Capitală, la stația Timpuri Noi, indicele fiind 11.

Sector 5

În acest sector găsim un nivel mai scăzut în ceea ce privește indicele calității aerului în București. Mai exact, stația Odăi este zona cu cel mai scăzut indice de poluare, care, în jurul orei 9.00, era 19, în timp ce în zona Progresului, indicele era 22.

Sector 6

Zonele din sectorul 6 cu cea mai mică valoare a indicelui sunt Regie, cu un indice de 17, și Iuliu Maniu, valoarea acestuia fiind 18. Cel mai ridicat indice de poluare a aerului din acest sector este în zona virtuții, care, cu puțin înainte de ora 9.00 avea o valoare de 43.