Home » Când, unde, cum » Noul cod rutier 2022. Cu ce viteză se circulă pe drumurile expres din România. A crescut limita de viteză

Noul cod rutier 2022. Cu ce viteză se circulă pe drumurile expres din România. A crescut limita de viteză

Alexandru Cazacu / 12.05.2022, 14:44
Noul cod rutier 2022. Cu ce viteză se circulă pe drumurile expres din România. A crescut limita de viteză

Nu cu mult timp în urmă, președintele României a promulgat legea care prevede majorarea limitei maxime de viteză pe drumurile expres din țara noastră. Haideți să vedem cu ce viteză se circulă pe drumurile expres, potrivit noului cod rutier 2022 și ce modificări au apărut. Circulația pietonilor nu este permisă pe aceste drumuri.

Noul cod rutier 2022. Cu ce viteză se circulă pe drumurile expres din România

În caz că nu știați, începând din 21 aprilie anul curent, România are primii săi kilometri adevărați de drum expres. Mai exact, este vorba despre o porțiune de drum de 16 km care ocolesc localitatea Balș. Această porțiune face parte din proiectul de 120 de kilometri de drum expres dintre Pitești și Craiova.

Joi, președintele României a semnat Decretul cu privire la promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Așadar, prin actul normativ menționat, limita maximă de viteză, în afara localităților, pe drumurile expres a fost stabilită la 120 km/h. Până acum, aceasta era de 100 km/h.

Alte prevederi

Totodată, conform legii menționate, pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația:

  • pietonilor;
  • autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare;
  • vehiculelor cu tracțiune animală și a animalelor;
  • vehiculelor trase sau împinse cu mâna;
  • bicicletelor, trotinetelor electrice și mopedelor;
  • tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole;
  • vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h”.
Noul cod rutier 2022. Cu ce viteză se poate circula pe drumurile expres din România
Noul cod rutier 2022. Cu ce viteză se poate circula pe drumurile expres din România

De asemenea, nu vor fi permise: învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Printre altele, legea promulgată astăzi de Klaus Iohannis mai prevede și că: „Circulația autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers”.

Limitele maxime de viteză în România

Printre noile modificări aduse Codului rutier 2022 sunt și cele care stabilesc limitele maxime de viteză în afara localităților, pentru autovehiculele din categoriile B și A. Mai exact, limita maximă de viteză pe autostrăzi este de 130 km/h.

În schimb, pe drumurile expres, viteza maximă admisă este de 120 km/h. Pe drumurile naționale europene, limita maximă de viteză este de 100 km/h, iar pe celelalte categorii de drumuri 90km/h.

Pentru autovehiculele din categoriile C, D și D1, limitele maxime de viteză sunt după cum urmează:

  • 110 km/h pe autostrăzi
  • 100 km/h pe drumurile expres
  • 90 km/h pe drumurile naționale europene (E)
  • 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Limitele de viteză pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1:

  • 90 km/h pe autostrăzi
  • 85 km/h pe drumuri expres
  • 80 km/h pe drumurile naționale europene
  • 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

Camera Deputaților a adoptat actul normativ la data de 13 aprilie, la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, iar acum acesta a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis.