Home » Utile » Top 10 cele mai frumoase cuvinte din limba română

Top 10 cele mai frumoase cuvinte din limba română

Cojocaru Cristian / 01.10.2021, 10:27
Top 10 cele mai frumoase cuvinte din limba română

Limba română este una dintre cele mai frumoase limbi din lume datorită complexității dar și a armoniei fonice. Află care sunt cele mai frumoase cuvinte din limba română.

Topul cu cele mai frumoase cuvinte din limba română

După cum se arată în studiile lingvistice, limba română conține aproximativ 200.000 de cuvinte, iar DEX-ul cuprinde 60.000 dintre acestea. În viața de zi cu zi utilizăm câteva sute de cuvinte, însă sunt câteva care ne place să le utilizăm, datorită felului în care sună precum și a semnificației acestora.

Topuri sunt efectuate în foarte multe domenii și, așa cum era evident, nici lingviștii nu au ezitat să formeze câteva astfel de topuri. Dacă anterior, aceștia au creat topuri cu cele mai utilizate cuvinte sau cele pe care vorbitorii le folosesc cel mai rar, a venit rândul să realizeze topul celor mai frumoase cuvinte din limba română.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Potrivit unei analize asupra poeziei lui Mihai Eminescu, cele mai frecvente cuvinte utilizate au fost: viață, umbră, lună, lume, mână, noapte, suflet, vis, ochi, a vrea, a vedea, a putea, a părea, a trece, a veni, alb, negru, dulce. Totodată există și o listă a cuvintelor care nu pot fi traduse și totodată care sunt considerate prinde cele mai frumoase, acest top conținând cuvintele dor, ler și doină.

Dintre cuvintele vechi care s-au păstrat de-a lungul timpului, putem aminti: abur, amurg, brad, buză, codru, mal, prunc, zână. Însă cuvintele care alcătuiesc top 10 al celor mai frumoase cuvinte din limba română arată că acestea sunt:

  • Dor;
  • Vis;
  • Lună;
  • Dulce;
  • Suflet;
  • A părea;
  • Amurg;
  • Prunc;
  • Ler;
  • Noapte.
frumoase cuvinte română
Ziua Limbii Romane se sarbatoreste in data de 31 august

Ziua Limbii Române

Limba română este o limbă fascinantă, fiind limba vorbită care ne ajută să redăm în cuvinte cele mai puternice emoții dar și cele mai adânci gânduri. Ziua Limbii Române a fost proclamată cu ajutorul legii nr.53/2013, în data de 31 august. După cum afirma Vasile Alecsandri, limba română reprezintă ”tezaurul cel mai prețios pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul sacru lăsat de generațiile trecute”.

Mihai Eminescu, la rândul său a menționat despre calitățile limbii române spunând că”limba este însăți floarea sufletului etnic al românimii”. Lingviștii și, mai recent, sociolingviștii, psiholingviștii și specialiști din geografia lingvistică studiază împreună, de zeci de ani limba română dar și aspectele istorice ale acesteia, evoluția și cercetarea.

Ziua Limbii Române este sărbătorită în data de 31 august, în aceeași zi în care, în Republica Moldova este sărbătorită, încă din 1990, Limba Noastră. Această propunere legislativă a luat ființă în anul 2011 și a fost semnată de către 166 de parlamentari, aparținători ai tututor partidelor politice de la acea vreme din România.

Dintre motivele amintite de către inițiatorii acestui proiect legislativ, a fost explicată ideea potrivit căreia ”importanța limbii  române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Așadar, cu ajutorul limbii române reușim ca, zi de zi să ne creionăm atent ideile, experiențele, emoțiile, utilizând o mare varietate de cuvinte. De fiecare dată când ne aducem cu drag de câte un lucru, suntem puși în fața situației în care încercăm să alegem cele mai frumoase cuvinte pentru a reda acele trăiri, acele lucruri care ni se par frumoase.