Home » Utile » Unde se plătesc amenzile de circulație. Date importante pe care șoferii trebuie să le știe

Unde se plătesc amenzile de circulație. Date importante pe care șoferii trebuie să le știe

Alexandru Cazacu / 07.06.2021, 08:46
Unde se plătesc amenzile de circulație. Date importante pe care șoferii trebuie să le știe

De multe ori, din neatenție sau din grabă, putem face unele greșeli în trafic care sunt sancționate cu amenzi de către polițiștii rutieri. Cu siguranță, nimeni nu își dorește să primească o amendă, însă, dacă tocmai ai fost sancționat, noi îți vom spune unde se plătesc amenzile de circulație și ce trebuie să știe șoferii în acest sens.

Unde se plătesc amenzile de circulație

Foarte mulți șoferi sunt amendați zilnic pentru încălcarea legii în ceea ce privește circulația pe drumurile publice din România. Tocmai din această cauză, toți conducătorii auto trebuie să  știe care sunt cele mai noi prevederi legale cu privire la amenzile rutiere. În 2018, legea 203 a fost modificată, iar șoferii pot plăti acum amenzile de circulație și online.

Printre modificările legii menționate, se numără și prelungirea termenului de plată a amenzii de la 48 de ore la 15 zile de la primirea procesului verbal. Ba chiar mai mult de atât, neplata amenzilor de circulație în termenul prevăzut de lege poate duce la executarea silită din partea instituțiilor statului. Cu toate acestea, haideți să vedem unde se plătesc amenzile de circulație.

  • Așadar, conducătorii auto pot plăti cu bani cash amenzile la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda ori la Direcțiile de taxe și impozite locale;
  • De asemenea, tot cu banii cash se plăti amenzile de circulație și la ghișeele Poștei Române de pe tot teritoriul țării noastre;
  • O altă modalitate de plată a amenzilor de circulație este cea în mediul online, prin intermediul platformei ghiseul.ro, sau prin intermediul aplicațiilor bancare, care sunt din ce în ce mai multe. Accesul pe această platformă este foarte ușor, fiind necesară doar crearea unui cont prin folosirea informațiilor de pe cartea de identitate și prin introducerea unui card bancar valid, emis de o bancă din România.
Unde se plătesc amenzile de circulație
Unde putem plăti amenzile de circulație

Amenzile de circulație se plătesc în două conturi

Persoanele sancționate, pot plăti amenzile în două conturi unice, indiferent de locul în care a fost luată amenda. Mai exact, persoanele fizice cu domiciliul în România pot plăti amenzile de circulație în contul:  50.09.01. Pe de altă parte, pentru cei cu domiciliul în străinătate, contul unic de plată a amenzilor de circulație este 50.09.02.

Este foarte important să menționăm faptul că, indiferent de modul de plată pe care l-ai ales, este recomandat să păstrezi chitanța, deoarece în cazul în care vor apărea unele neînțelegeri, acestea să poată fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil. Astfel, dacă chitanța va fi solicitată, ea va putea fi trimisă foarte simplu, print-un e-mail sau prin scrisoare, direct la Poliție.

”Prin reglementarea posibilității persoanele juridice de achitare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul ghișeului virtual de plăți, se oferă și reprezentanțiilor mediului de afaceri aceleași avantaje pe care SNEP le oferă cetățenilor.

Toate aceste categorii de beneficiari vor putea achita orice obligație de plată către o autoritate/instituție publică (taxe, impozite, tarife, amenzi și alte asemenea) atâta timp cât respectiva entitate este înrolată în SNEP”, arată Guvernul României, potrivit Profit.ro.