Home » Utile » Vinerea Mare. Ce reprezintă de fapt trecerea pe sub masă. Obiceiul pe care credincioșii îl respectă în fiecare an

Vinerea Mare. Ce reprezintă de fapt trecerea pe sub masă. Obiceiul pe care credincioșii îl respectă în fiecare an

Manolică Anca / 30.04.2021, 15:32
Vinerea Mare. Ce reprezintă de fapt trecerea pe sub masă. Obiceiul pe care credincioșii îl respectă în fiecare an

Vinerea Mare este ziua cu cea mai mare însemnătate din Postul Paștelui, fiind cunoscută și ca Vinerea Neagră, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă. Este ziua care amintește de mulțimea suferințelor îndurate de Mântuitorul Nostru Iisus Hristos care a fost răstignit pe cruce. Iată ce semnifică obiceiul bisericesc de a trece pe sub masă în această zi mare.

Vinerea Mare. Ce reprezintă de fapt trecerea pe sub masă

Vinerea Mare este ziua cea mai neagră din istoria creştinismului. În această zi, Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit pe Cruce. Este Vinerea Neagră în care Iisus a fost răstignit pe cruce și a murit, în semn de jertfă pentru mântuirea lumii. De această zi se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri, însă, cel mai important este trecerea pe sub masă la biserică.

În această zi, în toate bisericile se respectă cu sfințenie acest obicei. Preoții așază în mijlocul bisericii o masă, peste care este așezat Sfântul Epitaf, o pânză de in, mătase sau catifea, pe care este imprimată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului. De asemenea, preoții țin o slujbă specială în care se săvârșește „Vecernia scoaterii Sfantului Epitaf”, timp în care preoții pun Sfântul Epitaf peste o masă mai înaltă, alături de crucea Mântuitorului.

Acest gest simbolizează coborârea în mormânt împreună cu Iisus Hristos, urmată de învierea alături de El. Astfel, așa cum Iisus Hristos a murit și s-a pogorât în iad pentru a-i învia pe toți Drepții care așteptau împlinirea făgăduinței lui Dumnezeu, așa și credincioșii trebuie să facă acest lucru, dar într-un mod simbolic, trecând pe sub Sfântul Epitaf. Vor învia împreună cu Hristos și vor dobândi viață veșnică în Împărăția Sa.

Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer
Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer

De câte ori se trece pe sub Sfântul Epitaf

Atunci când merg să treacă pe sub masă, credincioșii obișnuiesc să aducă și flori, pe care le așează peste Sfântul Epitaf. Apoi, credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, care sunt așezate pe el, după care trec pe sub masă. De cealaltă parte a mesei este Sfânta Cruce, așezată sub policandru cu o seară înainte, la Denia din Joia Mare.

Unii credincioși trec pe sub masă o singură data, ca semn al unicității Jertfei Fiului lui Dumnezeu, în timp ce alții trec pe sub masă de trei ori, în memoria celor trei zile în care trupul lui Hristos a stat în mormânt. Nu există nicio regulă clar împământenită care să întărească mai mult o părere sau alta. Fie o singură data, fie de trei ori, important este ca atunci când facem acest gest al smereniei și al credinței, să știm că, prin acest lucru, închipuim în trupul și viața noastră moartea și punerea în mormânt a lui Iisus Hristos.

Tot în Vinerea Mare se cântă și Prohodul Domnului

În această zi se cântă și Prohodul Domnului. De altfel, Vinerea Mare este o zi aliturgică, în care nu se ține Sfânta Liturghie. Seara se merge la biserică, la slujba de pomenire a Patimilor Domnului, se trece pe sub Sfântul Epitaf și se cântă Prohodul Domnului.

Acesta este considerat drumul Mântuiorului către Dealul Golgota, locul unde a fost răstignit și unde a murit pentru ca a treia zi să învie. După ce se termină slujba, credincioșii merg în cimitir, pentru a aprinde lumânări la cei care nu mai sunt printre noi.