Home » Life & Style » Zile libere decembrie 2021. Ce zile libere legale au românii, bugetarii și cei de la privat, în ultima lună din an

Zile libere decembrie 2021. Ce zile libere legale au românii, bugetarii și cei de la privat, în ultima lună din an

Nistor Alexandru / 25.11.2021, 15:22
Zile libere decembrie 2021. Ce zile libere legale au românii, bugetarii și cei de la privat, în ultima lună din an

Luna decembrie este luna preferată atât de cei mici cât și de cei mari, în primul rând datorită sărbătorilor, iar în cel de-al doilea rând pentru că se pot bucura de zile libere. Află care sunt zilele în care românii se pot bucura de relaxare, în luna decembrie.

Care zile sunt libere în luna decembrie

Pentru cei mici, luna decembrie înseamnă lună de vacanță, iar pentru cei mari, această lună este prevăzută cu o serie de zile libere legale, după cum sunt prevăzute de către legislație, dar și de unele zile libere oferite cadou, în funcție de angajator. După cum se arată în lege, zilele libere legale atât pentru sectorul de stat cât și cel privat, angajații au trei zile libere în luna decembrie:

  • 1 decembrie – Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie – prima zi de Crăciun;
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

În acest an, șapte sărbători legale sunt în timpul săptămânii, în timp ce celalte opt, în weekend. În acest an, zilele libere de Crăciun pică în weekend așa că pentru mulți este o dezamăgire. Așadar, românii vor trebui să se pregătească din timpul săptămânii pentru cumpărăturile de Crăciun.

Ziua de 1 decembrie pică într-o zi de miercuri, iar marți, 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Andrei, fiind încă o zi liberă legală. Totodată, angajații de la stat vor beneficia de încă o zi liberă, ziua de 29 noiembrie, astfel că poate fi considerată o minivacanță. Angajații instituțiilor publice vor putea astfel beneifcia de cinci zile libere neîntrerupte.

”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în Nota de fundamentare.

zile libere decembrie
Nu toti elevii vor beneficia de doua saptamani de vacanta

Vacanța de iarnă pentru elevi

Cu  toate acestea, nu toți angajații vor beneficia de zile libere în data de 30 noiembrie și 1 decembrie, așa cum au parte bugetarii, însă le vor putea lua ulterior, prin compensare. Astfel, cei care lucrează în unitățile sanitare, cele de alimentație publică și în orice alt loc de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție, vor putea lua aceste zile libere ulterior.

În ceea ce îi privește pe cei mici, aceștia vor începe vacanța de iarnă cu data de 23 decembrie. Dacă inițial, vacanța de iarnă pentru anul școlar 2021-2022 era în perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022, aceasta a suferit modificări. Astfel, pentru elevii claselor V-XII, vacanța a fost scurtată, iar reluarea cursurilor va începe în data de 3 ianuarie.

În cazul preșcolarilor și a celor care fac parte din clasele I-IV, aceștia vor reveni în băncile școlilor începând cu data de 01 ianuarie. Astfel, nu doar elevii de gimanziu și liceu vor reîncepe activitatea în data de 3 ianuarie, dar și angajații. Iar acest lucru se poate explica prin faptul că, potrivit calendarului cu zile libere al anului 2022, zilele de 1 și 2 ianuarie 2022 sunt zile libere legale, însă acestea vor pica din nou, în weekend. Așadar, începând cu data de luni, 3 ianuarie 2022, angajații vor reveni la muncă pentru a-și asuma atribuțiile de angajați.